Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrokuju brojne bolesti

Opasnost koja nam prijeti iz trave: Ovo je sve što trebate znati o krpeljima i kako ih se brzo riješiti

Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Proljetno, gotovo ljetno vrijeme idealno je za boravak u prirodi. No, trava i nisko raslinje u kombinaciji s toplijim i vlažnim vremenom pogodni su za razmnožavanje krpelja. Ti sitni nametnici opasnost su za ljude ali i za njihove ljubimce.

Trenutno vrijeme idealno je za boravak u prirodi, no nažalost, idealno je i za razmnožavanje krpelja. Veterinari, ali i liječnici šalju upozorenja i preporuke metoda zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike Ilustracija Ugriz krpelja Svećenik pronađen na podu u teškoj agoniji: Vatrogasce je dočekao strašan prizor

Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Iako je samokontrola važna, važno je kada se krpelj i ulovi znati kako ga se pravilno riješiti. "Kada se uzme krpelja, treba se lagano postupno okretati u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, ne forsirati taj pokret već mu dati vremena jer se on jako drži pa da se tijelo ne bi odvojilo od glave", savjetuje Leonardo Bressan, doktor opće medicine.

Jer ove gotovo neprimjetne životinje uzrokuju brojne bolesti. Samo prošle godine u Hrvatskoj je od lajmske bolest oboljelo 429 ljudi, a od krpeljnog meningoencefalitisa 10 osoba. Zaštititi se možemo i cjepivom.

Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"To je cjepivo koje se preporučuje tamo gdje ima krpeljnog meningoencefalitisa. To je u Hrvatskoj područje između Save i Drave, Gorski kotar, uz Kupu prema Sloveniji", govori specijalistica epidemiologije Danijela Lakošeljac.

A kako krpelj ne bira metu, prije odlaska u prirodu treba se dobro pripremiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene