Ekipa Nove TV posjetila je jučer najvećeg prerađivača mesa i proizvođača sladoleda, PIK Vrbovec i Ledo, i provjerila kako je na njih utjecala kriza u koncernu.


Prije nego se utvrdi koliko je točno i kome sve Agrokor dužan, njegove tvrtke moraju odraditi pripreme za turističku sezonu. Ekipa Nove TV posjetila je jučer najvećeg prerađivača mesa i proizvođača sladoleda, PIK Vrbovec i Ledo, i provjerila kako je na njih utjecala kriza u koncernu.

Vezani članci Fabris Peruško Agrokor prijavio slovensku agenciju Europskoj komisiji: ''Rade to iz nacionalnih političkih razloga...'' Požar na PIK-ovoj farmi u Andrijaševcima (Foto: Pixell) Požar na PIK-ovoj farmi; u Agrokoru šute o broju životinja, državni inspektor tvrdi: "Izgorjelo je gotovo 10.000 svinja!"

Omiljena ljetna poslastica u Ledu se ovih dana proizvodi bez stajanja. Strojevi za sladolede bruje danonoćno, a 300 radnika u tri smjene radi neprestano, jer sezona je pred vratima. Sve ih nadzire Stanko Morić, direktor proizvodnje za sladoled, koji već 41 godinu radi u Ledu. Kriza u Agrokoru, kaže nam, ne odražava se na poslovanje.

"Mi u proizvodnji ne osjetimo nikakve promjene. Znači, prošla godina ili ova, potpuno jednako. Ne razmišljamo o otkazima nego samo tu i tamo ponekad se priča tko će nas kupiti ili kako će sve na kraju završiti", kaže Morić.

Špica sezone za Ledo tek slijedi. Da bi udovoljili potrebama tržišta, za vrijeme turističke sezone dnevno će morati proizvesti najmanje 5 milijuna sladoleda. "Držimo preko 80 posto tržišta. Konkurencija je jaka, ali mi imamo svoje proizvode koji imaju svoju kvalitetu i ne bojimo se nikoga", veli Morić.

Tridesetak kilometara dalje, u Vrbovcu, punom se parom radi i u PIK-u. Ipak, kaže nam Branko Radošević, nitko nije ostao imun na situaciju u koncernu. "Sigurno nismo mirni radi svih tih vijesti. Šteta da takva firma propadne, tu puno ljudi radi, tu su i obitelji koje se prehranjuju. Nadamo se da kad imamo puno posla da će biti bolje", rekao je Radošević.

Samo u 7. i 8. mjesecu PIK proizvede i na tržište plasira paketa otprilike koliko i Hrvatska ima stanovnika. Dakle, 4 i pol milijuna. Ogromne su to brojke, a u PIK-u nas uvjeravaju da će na policama hrvatskih trgovina njihovih proizvoda u istim količinama biti i ovog ljeta.

Tomislav Vasić, direktor proizvodnje, kaže: "Imamo posla jednako pa čak i u ovom mjesecu više nego prošle godine, plaće su redovite i na vrijeme, i u biti to je smisao poslovanja firme".

A kako doista posluju ove dvije tvrtke, znat će se kroz dva mjeseca. Tada će koncern na papir staviti sva njihova dugovanja, a i potraživanja od drugih. Tek tada će se vidjeti hoće li i koliko kriza koncerna utjecati na proizvodnju, prodaju pa i na broj radnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr