Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Izvješće o poslovanju

Operativna dobit Agrokora u deset mjeseci 1,7 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane i Poljoprivrede.

Izvješće se odnosi na razdoblje od 11. studenog do 10. prosinca 2018. godine, u kojem su kompanije realizirale gotovo 20 milijardi kuna prihoda, pri čemu EBITDA za razdoblje iznosi milijardu i 708 milijuna kuna i na razini je planiranih vrijednosti. Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja Prehrane čija je EBITDA-a bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana te Maloprodaja i veleprodaja koja je imala 28,7 milijuna kuna ili 7,2 posto veću EBITDA od planirane.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Slika nije dostupna novo poduzeće Ne, ne radi se o revoluciji: Konzum ne radi u nedjelju, u subotu skraćeno

Nositelj operativne dobiti Maloprodaje je Konzum koji je u prvih deset mjeseci premašio plan prihoda od prodaje za 1,2%, dok je prihod od prodaje u maloprodajnom poslovanju nadmašio plan za 4.4% na godišnjoj razini. Tako je Konzum povećao svoju EBITDA za143,7 milijuna kuna u odnosu na plan.

U segmentu Prehrane visokom rastu operativne dobiti doprinijele su sve kompanije obuhvaćene izvješćem. Ledo d.d. i Ledo Čitluk su premašili plan i prihoda i EBITDA, kao i Frikom koji je imao 31 milijuna kuna veću EBITDA u odnosu na plan.

Poljoprivreda ima najveći utjecaj na ukupni pad prihoda na razini Agrokor Grupe, budući da se u poljoprivredi i dalje nastavio trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi kao i pad cijena polutvrdog sira. U narednom razdoblju se, međutim, predviđa blagi rast cijena prasadi i svinjskog mesa.

U koncernu ističu kako se "intenzivno radi na implementaciji nagodbe u čiju je provedbu uključeno više od 350 ljudi".

"Do kraja ove godine bit će definirani svi planovi, a početak implementacije se očekuje početkom iduće godine. Projekt implementacije nagodbe bi se trebao potpuno zaključiti u prvoj polovici 2019. godine", poručuju iz Agrokora. 

Od 10. travnja 2017. godine do 31. listopada 2018. godine, tijekom 18 mjeseci postupka izvanredne uprave operativni trškovi ukupno su iznosili 1,3 milijarde kuna.

"U okviru toga iznosa, iskazan je i trošak Agrokora od 726 milijuna kuna za savjetničke tvrtke i odvjetničke urede koji su kao pravni, financijski i savjetnici za restrukturiranje bili angažirani u postupku izvanredne uprave Agrokora. Taj iznos uključuje i naknade za uspješnost za isplatu kojih su postignuti svi uvjeti kada je odlukom Visokog trgovačkog suda nagodba postala pravomoćna.Od 726 milijuna kuna troška Agrokora za savjetnike, naknade savjetnicima čine oko 88 posto iznosa odnosno 85,3 milijuna eura, dok je gotovo 11 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 10,4 milijuna eura prihod državnog proračuna, temeljem PDV-a koji je Agrokoru nepriznati trošak", kažu u Agrokoru. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene