Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Teško zlostavljali, mučili i na kraju ubili hrvatske državljane: Pripadnici srpske paravojske kazneno prijavljeni

Poginuli branitelji
Poginuli branitelji Foto: Vlado Kos/Cropix
Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva s vukovarskog područja policija je kazneno prijavila dvojicu bivših pripadnika srpskih paravojnih snaga Marka Crevara i Darka Fota koji trenutno nisu dostupni hrvatskim vlastima. Požeška policija prijavila je za ratni zločin 54-godišnjaka.

Policija je, ne otkrivajući identitete, izvijestila da su nakon kriminalističkog istraživanja, Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kazno prijavili dvojicu nedostupnih osumnjičenika rođenih 1964. i 1959. godine.

Terete ih da su tijekom Domovinskog rata, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih snaga, sedmoricu civila s područja grada Vukovara i šire okolice, u rujnu 1991. "teško fizički zlostavljali i nanosili im ozljede tjelesnog integriteta te sudjelovali u radnjama koje su dovele do njihova usmrćivanja".

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Erupcija vulkana na Islandu: "Ovo je nevjerojatno! Kao u filmu!"

Crevar je također osumnjičen i da je protuzakonito zatvorio 14 hrvatskih civila s područja Vukovara. Ističu da ih je prinuđivao na rad i pri tome ih teško fizički zlostavljao, nanosio im "ozljede tjelesnog integriteta te sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja pet civila, pri čemu se za posmrtnim ostacima njih troje još uvijek intenzivno traga".

Ravnateljstvo policije u priopćenju je navelo da više detalja neće iznositi zbog zaštite digniteta žrtava.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu može li doći do kaosa? Meteorolog upozorio: "Dim s Islanda stiže i u naše krajeve. Posebno je opasno ono što je u Italiji..."

Prijava za ratni zločin i u Požegi 

Požeško slavonska policija prijavila je za ratni zločin nedostupnog bivšeg pripadnika srpske paravojske kojega sumnjiče da je ubio zarobljenog hrvatskog vojnika.

Policija je izvijestila da je u suradnji sa Županijskom državnim odvjetništvom dovršila kriminalističko istraživanje protiv 54-godišnjaka nedostupnog hrvatskim vlastima kojega sumnjiči za zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prijavljen je da je kao 22-godišnji pripadnik paravojnih srpskih postrojbi u listopadu 1991. iz vatrenog oružja usmrtio zarobljenog 24-godišnjega iz 76. pakračkog bataljuna Hrvatske vojske.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana Zanemaruju upozorenja: "Zaprepastio sam se time koliko je mojih prijatelja išlo prema vulkanu kako bi se slikalo"

Posmrtni ostaci ubijenog još nisu pronađeni i on se vodi se kao nestala osoba, kažu u policiji.

Dodaju da je protiv nedostupnog 54-godišnjaka podnesena kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene