Obavijesti Video Pretražite Navigacija
može li doći do kaosa?

Meteorolog upozorio: "Dim s Islanda stiže i u naše krajeve. Posebno je opasno ono što je u Italiji..."

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandu Afp
Aktualno Galerija Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu Foto: Afp Erupcija vulkana na Islandu - 7 Erupcija vulkana na Islandu - 7 Foto: Afp Erupcija vulkana na Islandu - 6 Erupcija vulkana na Islandu - 6 Foto: Afp Vulkan na Islandu Vulkan na Islandu Foto: Čitateljica +1 Vulkan na Islandu Galerija 1/6 >>
Meteorolog Ivan Ristić, koji je ljetos upozoravao na superćelijske oluje, istaknuo je da će čak i stanovnici naših krajeva na neki način osjetiti posljedice erupcije.

Vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda za koju se stanovništvo dugo pripremalo započela je u ponedjeljak navečer sjeverno od ribarskog mjesta Grindavika te je nastavljena u utorak i mogla bi trajati između sedam i deset dana. Spomenuto mjesto u posljednjih nekoliko tjedana potreslo je na desetke potresa. Stanovnici, njih 4000, evakuirani su još u studenom.

Meteorolog Ivan Ristić, koji je ljetos upozoravao na superćelijske oluje, istaknuo je za Blic da će čak i stanovnici naših krajeva na neki način osjetiti posljedice erupcije. Naveo je i da nikada nije bilo veće vulkanske aktivnosti na Zemlji te da su sve oči uprte u Italiju, gdje se očekuje aktivnost supervulkana koji je vrlo opasan.

Pročitajte i ovo Vulkan na Islandu Erupcija vulkana Svjedočanstvo Hrvatice s Islanda: "Lava je sukljala 150 metara u zrak. Nadamo se da se neće promijeniti tok"

"Zbog erupcije u Grindaviku nema ljudi, ali taj dim odlazi u atmosferu i povezan je i s meteorologijom. Jak sjeverozapadni vjetar ide prema Europi. Doći će i do nas, pa ćemo dolje imati smog, a gore vulkanski pepeo", kaže meteorolog i dodaje:

"Još uvijek nema informacija o visini i jačini erupcije te hoće li doći do blokade zračnog prometa. Dim ide točno prema području gdje lete avioni i postaje opasno."

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Erupcija vulkana na Islandu: "Ovo je nevjerojatno! Kao u filmu!"

Ristić tvrdi da je aktivnost u Zemlji na povijesnom maksimumu. Osim potresa i vulkanskih erupcija, očekuju nas i velike klimatske promjene.

"Gubimo zimu, a ljeto se nevjerojatno produljuje. Najavljuje se da ćemo imati ljeto od svibnja do listopada. Sve je povezano s potresima i vulkanima. Svi su vulkani aktivni, imamo rekordan broj potresa na planetu. Italija je najopasnija, tamo je supervulkan koji se probudi svakih tisuću godina. Sada je 900. godina od posljednje erupcije, očekuje se da će eruptirati u sljedećih sto godina", upozorava meteorolog Ristić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene