Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erupcija vulkana

Zanemaruju upozorenja: "Zaprepastio sam se time koliko je mojih prijatelja išlo prema vulkanu kako bi se slikalo"

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandu Afp
Aktualno Galerija Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu Foto: Afp Erupcija vulkana na Islandu - 3 Erupcija vulkana na Islandu - 3 Foto: Afp Vulkan na Islandu Vulkan na Islandu Foto: Čitateljica +0 Erupcija vulkana na Islandu - 3 Galerija 1/4 >>
Snažna erupcija vulkana dogodila se na Islandu u ponedjeljak navečer. Stanovništvo mjesta oko same erupcije već je evakuirano. Ipak, u većini drugih mjesta život teče normalno.

Dino Đula, Hrvat koji već nekoliko godina živi na Islandu, javio nam se iz Reykjavika, grada koji je udaljen 30 kilometara od erupcije. Kaže kako je situacija na Islandu zadovoljavajuća te se prisjetio trenutka kada se dogodila erupcija, koju su stanovnici spremno očekivali od listopada.

"Svi su bili uzbuđeni kad je krenula erupcija i svi su išli na vidikovac da to vide", kaže Đula i dodaje da su društvene mreže pune slika.   

"Od sinoć kada sam pogledao na mobitel zaprepastio sam se kako je gotovo svaka objava bila s vulkana i koliko je mojih prijatelja išlo prema vulkanu kako bi slikalo. No ako to sagledate iz perspektive da možda nikada u životu nećete biti tako blizu vulkanu koji je erumpirao, a nama je to nekih 30 kilometara udaljeno, onda je jasno otkud toliko ljudi možda zanemaruje upozorenja i želi se što više približiti."

Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu - 3 (Foto: Afp)

Napominje pak kako su erupcije vulkana i susret s lavom na Islandu gotovo pa redoviti događaji. "Otkad sam ja tu, u nekoliko godina imali smo četiri ili pet erupcija, pa i potresa. Nama su potresi gotovo svakodnevna situacija. To je takvo područje", kaže, no naglašava da sigurno da određenog straha ima, ali uglavnom ne kod domicilnog stanovništva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezapamćena tragedija UZNEMIRUJUĆE Užas u Slavoniji - lift ubio staricu, svjedoci nesreće za DNEVNIK.hr: "U šoku smo"

Pročitajte i ovo Povučen udžbenik - 3 Jednoumlje Zašto je povijest važna trebali su učiti maturanti, a onda je udžbenik naglo povučen: "Ne pamtim ovakvo nešto u zadnjih četvrt stoljeća"

Đula naglašava kako je lokalno stanovništvo malo opuštenije u toj situaciji od imigranata i stranih radnika, kojima to nije uobičajeno.

"Islanđanima je to već dio svakodnevnog života, iako postoji mogućnost da se nešto loše dogodi. Posljednji smo put imali situaciju 2010. godine, kada je dosta stoke pomrlo, no to je bila drukčija vrsta vulkana. Ovaj vulkan nije isti kakav je bio tada, ovdje se radi o procjepu koji je nastao zbog pomicanja tektonskih ploča, nije da je to neki vulkan koji je erumpirao", pojasnio je.

Ipak, situacija nije bezazlena. "Vlasti su zatvorile cestu do Grindavika. Srećom je erupcija sjeverno od grada i zapravo se nije mogla dogoditi na boljoj lokaciji jer je udaljeno i kreće se od grada."

Pročitajte i ovo Ilustracija Šokantna snimka Užas u zagrebačkoj školi: Profesor udarao učenika po glavi, slijedi mu otkaz

Đula je ponovio da život u glavnom gradu Reykjaviku teče normalno iako na jugu zemlje situacija ipak malo više utječe na ljude koji su se morali iseliti iz Grindavika.

Na pitanje kada se očekuje da će se situacija smiriti, Đula odgovara kako je to već četvrta erupcija na sličnom području. "Sve su one trajale od nekoliko mjeseci do posljednje koja je trajala oko mjesec dana, tako da i tamošnje službe smatraju kako bi ova mogla prestati kroz nekoliko tjedana."

Istjecanje lave i procjep od četiri kilometara izgledaju kao da je jako velika erupcija, no to nije bitno, naglašava Đula, koliko je bitno kako će se ta magma kretati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene