Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Picula: 'Predsjednik SDP-a ne mora biti i premijer'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula danas je objavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a koji će se birati na izvanrednoj izbornoj konvenciji 2. lipnja.

Piculina kandidatura druga je do sada objavljena u SDP-u - prvi je svoju kandidaturu za predsjednika stranke objavio član Izvršnog odbora Zoran Milanović, na subotnjoj sjednici Glavnog odbora.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Picula je na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a kazao kako, bude li izabran za predsjednika, želi u stranci okupiti tim koji želi i može doprinijeti jačanju Hrvatske opterećene gospodarskim i drugim deficitima.

U stranci, kaže, želi provesti sustavnu konsolidaciju nakon odlaska Ivice Račana s mjesta čelnika SDP-a, te nastaviti jačati i afirmirati SDP kao matičnu stranku hrvatske socijal-demokracije.
Upitan zašto sebe vidi kao boljeg kandidata od SDP-ovaca koji jesu ili se kane kandidirati za predsjednika, Picula je rekao kako iza njega stoji bogato političko iskustvo - od početka je u stranci,
predsjednik je njezina najvišeg tijela, gradonačelnik je, bio je
ministar vanjskih poslova.

Raduje se, tvrdi, većem broju kandidatura, "jer to pokazuje da SDP ima najdužu klupu i najkvalitetniji kadar".

Upitan misli li da Glavni odbor treba stati iza kandidature samo
jednog ili više kandidata, odgovorio je kako bi politički
najuvjerljivije bilo da Glavni odbor, nakon prispijeća svih
kandidatura i rasprave o njima, stane iza jednog kandidata, ali ne protivi se i da Odbor, utvrdi li da ima više dobrih kandidata,
predloži i više kandidatura.

"Moguća su oba scenarija, ni jedan nije na štetu SDP-a", rekao je Picula.

Na pitanje smatra li da predsjednik stranke treba biti i njezin
kandidat za premijera, odgovorio je kako ga ne bi smetalo da se te funkcije odvoje.

"Predsjednik SDP-a preuzet će odgovornost i odlučiti hoće li preuzeti puni rizik da vodi i vladu, ili da u interesu stranke i prema raspoloženju građana to treba povjeriti nekom drugom", kazao je
Picula.

Najavio je da će kampanju za potporu svojoj kandidaturi obavljati
preko medija, odnosno da neće opterećivati stranku i njezine napore da se što bolje pripremi za kampanju pred parlamentarne izbore i na njima pobijedi HDZ.

Želja mu je, kaže, da i ostali kandidati svojim kampanjama ne
opterećuju rad stranke, kao i da se u izbornom procesu potrude da ne izazivaju nepotrebne "borbe" koje bi štetile stranci.

"Ove godine moramo odraditi jednu od najvažnijih izbornih utakmica, pa podsjećam na izjavu Ivice Račana s izborne konvencije 1996. da moramo biti najjači kada je najvažnije", istaknuo je.

Picula potrebnim drži i da se organizira sučeljavanje između svih
SDP-ovih kandidata koji bi se izjašnjavali o tome kako žele riješiti goruće državne probleme.

"Postoje različita mišljenja (u SDP-u) na probleme hrvatskog društva koje nam HDZ-ova vlast svakodnevno isporučuje", rekao je Picula, najavivši da će svoju kampanju voditi pod geslom "Samo poštena vlast jamči uspješnu Hrvatsku, a ne jamstvena kartica".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene