Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna investicija

Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Aktualno Galerija Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Foto: DNEVNIK.hr Laboratorij za sekvenciranje tumora - 2 Laboratorij za sekvenciranje tumora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Laboratorij za sekvenciranje tumora - 1 Laboratorij za sekvenciranje tumora - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Laboratorij za sekvenciranje tumora - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska je postala jedina zemlja uz Njemačku i Švicarsku koja ima Nacionalni labaratorij za gensko profiliranje.

U KBC-u Zagreb svečano je u utorak otvoren Zavod za personaliziranu medicinu i Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora, kakav uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska, a omogućit će onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Time smo, nakon Švicarske i Njemačke, postali treća zemlja u Europi koja je dobila takav laboratorij koji će onkolozima omogućiti da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju. Investicija je vrijedna više od 9 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Srbiji Ženu (69) udario kotač koji je otpao s autobusa, prikovao ju je za ogradu: Umrla je

Rezultat je to petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja, a provodili su ga Ministarstvo zdravstva i KBC Zagreb u suradnji s tvrtkom Roche.

Osim uređenja i opremanja Laboratorija za gensko testiranje, projekt je uključivao i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu, edukaciju i osposobljavanje djelatnika. U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja, a gensko testiranje proširit će se i na ostala tumorska sijela.

Zavod za personaliziranu medicinu otvorio je premijer Andrej Plenković, uz nazočnost državne tajnice Marije Bubaš, ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i Olivera Blecka, direktora tvrtke Roche za južnu Europu, koji su zajedno istaknuli važnost ovog projekta za hrvatsko zdravstvo.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

KBC Zagreb tako je postao treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratorijem, a osim što će pokriti sve potrebe hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i zemljama u okruženju.

"Hrvatska pozicionirana kao regionalni lider"

Premijer Plenković izrazio je ponos što se Hrvatska pozicionira kao regionalni lider u primjeni personalizirane medicine, ističući da je to važan korak u borbi protiv karcinoma od kojih u čitavom svijetu obolijeva sve više ljudi.

"Čuli smo vapaj i želju pacijenata da im osiguramo dostupnost najsuvremenijih terapija u liječenju karcinoma, a ovaj laboratorij u području onkologije svrstava Hrvatsku u sam svjetski vrh. Zahvaljujem tvrtki Roche što je odabrala upravo Hrvatsku za realizaciju ovako važnog projekta", rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo je da se u zagrebačko zdravstvo trenutno ulaže 800 milijuna eura za obnovu gotovo svih bolnica i zavoda za javno zdravstvo. Od tih 800 milijuna eura, 467 milijuna investira se u KBC Zagreb.

Laboratorij ima velik kapacitet

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić poručio je da će novootvoreni zavod i laboratorij promijeniti paradigmu liječenja ne samo u onkologiji, već i u neurologiji i kardiologiji jer će pristup liječenju ubuduće biti na molekularnoj i genskoj razini. Iznio je i podatak da je cijena jednog testiranja oko 1800 eura, te da bi trošak neučinkovitih terapija trebala snositi farmaceutska industrija.

"Svaki tumor, bez obzira što ima sličnosti, ima odgovarajućih promjena u genomu koje se onda kada se uoče, a uoče se testiranjem, ciljano liječe. Baš specifičnom molekulom za tu mutaciju. To je prednost jer djeluje samo na tumorske stanice, a ne na zdrave stanice, u odnosu na klasičnu kemoterapiju", rekao je Ćorušić.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Pun raspored predsjednik HDZ-a Plenković o parlamentarnim izborima: "Ne percipiram Zorana Milanovića. To što radi SDP je tragedija"

Državna tajnica Marija Bubaš upozorila je da u Hrvatskoj broj oboljelih od raka svake godine raste za jedan posto. "Ovim projektom stvara se nacionalna onkološka baza podataka, a liječenje će biti personalizirano i učinkovitije", rekla je Bubaš.

Pročelnik Zavoda Fran Borivečki napomenuo je da će im za puni pogon trebati mjesec do dva. U Zavodu radi sedam stručnjaka, a kapacitet mu je testiranje 5000 uzoraka godišnje. Kapacitet se može povećati i do 10.000 uzoraka, te se očekuje da zagrebački laboratorij pokrivati i potrebe drugih zemalja.

U laboratoriju bi se trebale provoditi i druge napredne metode poput tekućinske biopsije kako bi se iz krvi radilo profiliranje tumorskog genoma, ali i ukupnog DNA u stanici. Na takav način ćemo promijeniti paradigmu hrvatskog zdravstva, poboljšat ćemo dijagnostiku i liječenje i to ne samo za onkološke bolesnike, poručio je Borovečki.

Pročitajte i ovo Edi Rama Kamere sve snimile VIDEO Svi su zgroženi zbog onoga što je albanski premijer napravio novinarki: "Ne diraj me više!"

Da je ovo veliki korak u borbi protiv raka smatra Oliver Bleck, direktor švicarske medicinske tvrtke Roche za odsjek južne Europe.

"Hrvatska radi velik korak u borbi protiv raka, s boljom dijagnostikom, boljim odlukama u liječenju i širenjem mogućnosti liječenja", kazao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene