Zastupnik Živog zida Ivan Pernar rekao je u srijedu da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražio mišljenje smatra li se sat koji je dobio kao poklon od katarskog emira Tamima bin Hamad al Thanija darom koji bi eventualno mogao utjecati na njegove odluke.

Galerija


Katarski šeik bio je tu prije deset dana, darivao je Predsjednicu i premijera simboličnim skulpturicama. Zastupnik Pernar također je dobio, u ime katarskog šeika

Vezani članci SharpX - Oštri sve vrste noževa - 1 Naoštrite svaki nož u samo 3 poteza i sjeckajte namirnice s lakoćom poput masterchefa PR Ultimativni modni i sportski dodatak za sve moćne i snažne muškarce

Pernar je sa saborskim izaslanstvom, kao član Hrvatsko-katarskog prijateljstva ručao s katarskom delegacijom, pa ih zadivio znanjem o bliskoistočnom sukobu.

''Pitao me savjetnik veleposlanika, gospodine Pernar zašto ste vi uz Palestince? Kad sam mu rekao, stavio je sat na stol i rekao ovo je poklon od katarskog emira'', ispričao je Pernar.

Na istom ručku, bio je i zastupnik Ranko Ostojić: ''Bili smo mi svi tamo, ali nisam znao da su Pernaru dali sat, to nije nitko vidio od nas.''

Ako ga je dobio kao zastupnik, Uredbom Vlade iz 2004. godine, mora ga predati državi kao protokolarni dar, a ako ga je dobio kao privatna osoba, Zakon o sukobu interesa kaže, nije ga smio zadržati.

''Prema našoj evidenciji, zastupnik Ivan Pernar do ovog trenutka nije prijavio da je zaprimio bilo kakav dar u vrijednosti većoj od 500 kuna. Ako ga je dobio,dužan ga je prijaviti i predati Saboru najkasnije u roku osam dana od primitka i dar postaje vlasništvo RH'', priopćili su iz Hrvatskog sabora.

Pa je to sada posao za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. ''Povjerenstvo je otvorilo predmet u kojem će prikupiti sve potrebne podatke u cilju utvrđivanja svih okolnosti konkretnog slučaja te će nakon što prikupi svu dokumentaciju donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv dužnosnika Ivana Pernara'', odgovaraju iz Povjerenstva.

Zastupnik Pernar ne razumije, da je sat već trebao biti u vitrinama institucije u kojoj je zaposlen, i da je povjerenstvo najmanje krivo. Možda je kompas ipak bio prikladniji izbor nego sat.

''I tu je licemjerje Povjerenstva za sukob interesa, oni kažu, vi ne možete primiti dar veći od 500 kuna, ali ja mogu dati dar skuplji od 500 kuna nekom državnom dužnosniku. A ja ću dati katarskom emiru dar skuplji od 500 kuna'', kazao je Pernar.

"Ako Povjerenstvo smatra da bi katarski emir htio na takav način utjecati na volju mene kao saborskog zastupnika, odnosno de facto me potkupiti, ako smatraju da je spao na tu razinu neka kažu 'gospodine Pernar mi sumnjamo da bi se na taj način utjecalo na vas'. Ja im dajem taj sat i poklonit ću im ga teatralno", izjavio je Pernar novinarima na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Pernar se u utorak na svojoj facebook stranici pohvalio poklonom katarskog emira, čija je vrijednost oko 32.000 kuna. Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisano je da dužnosnik, uključujući i saborskog zastupnika, ne smije zadržati dar skuplji od 500 kuna.

Napominjući kako mu nije stalo do sata jer svoj svoj društveni status ne mora dokazivati kolekcijom satova ili umjetnina, Pernar je pojasnio kako je taj poklon dobio jer jedini u Saboru diže glas za Palestince.

"Osobno nisam lakom čovjek i sat nikad nisam nosio. Ne nosim ga ni sada. Svoj društveni status nikad nisam dokazivao materijalnim stvarima, pa tako ni satovima. Ovdje se uopće ne radi o satu, već o činu dubokog poštovanja", ustvrdio je.

Zahtjev za ukidanjem fiskalizacije

Pernar je na Dolcu zajedno sa zastupnikom Živog zida Branimirem Bunjcem pružiu potporu prodavačima na tržnici u njihovu zahtjevu za ukidanjem fiskalizacije. Najavili su da će tijekom dana u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog izmjena Zakona o fiskalizaciji.

"Bunjac i ja došli smo podržati trgovce s tržnice Dolac, ali i sve ostale, jer tražimo da se ukine fiskalizacija na tržnicama. Već sada je Zakon o fiskalizaciji propisivao da određene stvari nisu podložne fiskalizaciji kao npr. prodaja avionskih karata", kaže Pernar.

Smatra kako je Zakon o fiskalizaciji uveden kako bi se pogodovalo velikim trgovačkim centrima i kako bi se "mali ljudi" istisnuli kao njihova konkurencija.

Bunjac je upozorio da se u tržnice vrlo malo ulaže, na sve moguće načine se otežava prodaja domaćih proizvoda jer se želi pomoći uvoznim lobijima i trgovačkim lancima. Dodao je kako su ljudi na tržnicama nezadovoljni jer imaju sve manje prometa i zarade, pa razmišljaju da odustanu od toga.

"Tu se vidi velika nebriga države koja pogoduje interesnim skupinama, što za posljedicu ima dodatni pad domaće proizvodnje, gospodarstva i zdravlja ljudi. Vrlo je bitno da jedemo domaće i zdravo, da imamo kakvu-takvu kontrolu hrane", rekao je.

Protivljenje fiskalizaciji novinarima je izrazilo i više prodavača na tržnici, koji su istaknuli kako nemaju uvjete za to jer čim je vrijeme loše (kiša, snijeg ili vrućine) potrebna oprema više ne funkcionira. (Hina)