Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poklonio se žrtvama

Peres: Jasenovac je drugačiji, žrtve nisu samo Židovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski predsjednik Shimon Peres, koji boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, posjetio je spomen područje Jasenovac i zajedno sa svojim domaćinom Ivom Josipovićem poklonio se žrtvama nekadašnjeg logora.

‘Kao Židov ne mogu doći na ovo mjesto a da ne budem dirnut’, rekao je Peres. ‘Ovaj je logor drugačiji od drugih jer žrtve nisu bili samo Židovi’, kazao je dodajući da se od ostalih razlikuje i po načinu ubijanja, ‘čekićima, noževima i kamenjem’, što svjedoči o mržnji i brutalnosti.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je Jasenovac mjesto suočavanja s prošlošću. ‘Prošlost je bila teška, prošlost je bila bolna, ali moramo izvući pouke da bi naše sutra bilo bolje i da se strahote koje su se dogodile ovdje i na mnogim drugim mjestima više nikada ne ponove’, istaknuo je.

>> 'Okupili smo se da se poklonimo žrtvama zločina'

‘Jasenovac je mjesto strašnog zločina’, nastavio je Josipović, ‘mjesto na kojemu su zločinačke ustaške vlasti ubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drukčiji’. Peres je kazao da su fašisti, nacisti i ustaše ostavili nasljeđe srama.

Dvojica predsjednika složila su se da je važno obrazovati buduća pokoljenja kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile. ‘Nije dovoljno ne zaboraviti nego treba i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo i onih ubijenih i onih koji su preživjeli’, istaknuo je Peres. U svom kratkom obraćanju Peres se dotaknuo i iranskog predsjednika koji negira holokaust da bi, kako je rekao, ‘omogućio legitimitet nastavka ubijanja’.

‘Ne mogu šutjeti niti zaboraviti, ali sam ponosan što mi pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti, poštivanja svih ljudskih života’, rekao je Peres dodajući da za njega postoji samo jedan autoritet koji ima pravo oduzeti život, a to je Bog. Peres je na kraju sudjelovao u Kadišu, molitvu za mrtve koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević, a nakon toga su dvojica predsjednika položila vijence na spomenik 'Jasenovački cvijet'. Također su razgledali Memorijalni muzej u pratnji ravnateljice Memorijalnog centra Jasenovac Nataše Jovičić.

Izraelski predsjednik sastat će se danas s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor čime će završiti svoj posjet Hrvatskoj. Shimon Peres drugi je izraelski šef države koji je posjetio Jasenovac, mjesto stradanja žrtava pronacističkog ustaškog režima tijekom drugog svjetskog rata, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista. Prije njega to je prilikom posjeta Hrvatskoj 2003. godine učinio bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav.

Izraelski predsjednik boravi od petka u Hrvatskoj. Nakon susreta sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem Peres je rekao kako su Hrvatska i Izrael ‘slične zemlje, malene i bogatije u povijesti nego u zemljopisu’ posebice istaknuvši da unatoč kompleksnoj povijesti ‘moralna osnova ostaje čvrsta’ te pohvalivši hrvatski narod što je odlučio ne ponavljati greške iz prošlosti. Predsjednik Josipović istaknuo je prilikom susreta s Peresom prijateljstvo dviju zemalja i njihovu zajedničku okrenutost budućnosti. Dvije zemlje potpisale su tom prigodom sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012. godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene