Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pazite se zmija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tragedije na Kozjaku u kojoj je nakon ugriza poskoka preminuo jednoipolmjesečni dječak, oglasio se Državni zavod za zaštitu prirode, koji građane poziva na oprez pri susretu sa zmijama - nikako ih ne napadajte ako ih ugledate, kako se dogodilo prilikom posljednje tragedije, već ih zaobiđite, poručuju iz Zavoda.

Dvije vrste opasnih zmija otrovnica koje nastanjuju Hrvatsku napadaju samo ako se osjete ugroženima i napadnutima, pa se u susretu sa zmijama čovjek mora ponašati oprezno i ne smije ih pokušati hvatati kako se ne bi dogodile tragedije, upozorava u današnjem priopćenju Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP).

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu Beba velikog bijelog morskog psa Sve dokumentirali VIDEO Vjeruju da su jedini koji su vidjeli mladunče velike bijele psine: ''Ovo bi mogao biti prvi dokaz koji imamo o njima u divljini''

- Ako ugledate zmiju, pokušajte ju zaobići i ne napadajte ju. Nosite visoke cipele, a po mogućnosti i duge hlače. Gledajte kuda hodate i pazite gdje se hvatate rukama, osobito kad se penjete po stijenama, ističe DZZP. 

Također upozorava javnost na pravila ponašanja pri susretu sa zmijama nakon tragična događaja kad je od zmijskog ugriza
na Kozjaku preminulo dijete u dobi od mjesec i pol dana.

Najvažnije je, dodaju, da zmiju u prirodi ne pokušavate uhvatiti, a
ako vam se nađe na putu, najbolje je dugim štapom ili nogom lupati po tlu kako biste ju otjerali.

U Hrvatskoj žive tri vrste otrovnih zmija - poskok, riđovka i
planinski žutokrug te dvije vrste slabo otrovnih zmija - crnokrpica i zmajur. No samo su poskok i riđovka potencijalno opasni za zdravlje ljudi.

Zmijama otrov služi u prvom redu za svladavanje plijena i obranu, a napadaju samo ako se osjete ugroženima ili napadnutima. 

Otrov poskoka ili riđovke može biti poguban za čovjeka, no i to ovisi o zdravstvenom stanju, životnoj dobi i mjestu ugriza. Osjetljiviji su bolesnici te osobe slabijeg imuniteta i tjelesne spremnosti, a najrizičniji su ugrizi u području glave.

DZZP podsjeća i da su zmije zaštićena vrsta koju smo obvezni štititi i očuvati u njihovu prirodnom okolišu.

Svaki put kad odlazimo u prirodu, zadiremo u životni prostor zmija, ptica, sisavaca, leptira i mnogih drugih vrsta. Prema njihovu životnom prostoru trebamo se odnositi s poštovanjem i ponašati se u skladu s tim, ističu u DZZP-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene