Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poglavnik Nezavnisne Države Hrvatske Ante Pavelić, jugoslavenski ratni zločinac broj 1, usprkos snažnoj jugoslavenskoj obavještajnoj službi koja je po završetku rata uhitilia i presudila mnogima, u bijegu je bio gotovo 15 godina.


Zašto moćni KOS i UDBA nisu uhvatili Pavelića Večernji list objašnjava objavljivanjem dokumenata koji pokazuju da je on u bijegu imao indirektu zaštitu britanske i američke obavještajne službe.

Vezani članci Slika nije dostupna Iz prevrnutog kamiona poispadali lubrikanti i seksualna pomagala: Snimka se širi društvenim mrežama Slika nije dostupna CIA Bin Ladena pratila mjesecima i potrošila desetke milijuna

Dokumentacija pokazuje da je Pavelićev bijeg iz Zagreba bio pripreman puno prije konačnog sloma NDH-a. Naime, vrh NDH uspio je izbjeći sudbinu tisuća ratnih izbjeglica koji su prošli kalvariju Križnog puta i završili na Bleiburškom polju zahvaljujući anglo-američkim obavještajnim službama koje su su njima stupile u kontakt potkraj 1945.

Dokument kojeg objavljuje Večernji list pokazuje da se Pavelić u vrijeme skrivanja u Austriji ozbiljno pripremao za razgovor s američkim obavještajcima kojima se žalio na talijansku i njemačku politiku koje su kočile razvoj NDH. U konceptu Pavelićeva izvještaja Amerikancima nema nijedne riječi o Jasenovcu i rasnim zakonima koji su bili temelj progona Židova u NDH, Srba i Roma.

Prema postojećoj dokumentaciji, Pavelić je do lipnja 1945. boravio u austrijskom gradu Leingreith gdje se skrivao po samostanima te u strahu od jugoslavenske potjere prešao iz britanske u američku okupacijsku zonu Austrije gdje njegovi suradnici stupaju u kontakt s američkim obavještajnim službama. Godine 1946. jugoslavenski obavještajci pripremali su se za uhićenje Pavelića, no on je tada misteriozno nestao iz Austrije, pretpostavlja se uz pomoć Amerikanaca. Prema dokumentima s kojima Večernji list raspolaže, Pavelića su od 1945. do 6. studenog 1948, godine za vrijeme plovidbe prema Argentini, u stopu pratili saveznički obavještajci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju