Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosad nepoznati dokumenti

Pavelića u bijegu štitile savezničke tajne službe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavnik Nezavnisne Države Hrvatske Ante Pavelić, jugoslavenski ratni zločinac broj 1, usprkos snažnoj jugoslavenskoj obavještajnoj službi koja je po završetku rata uhitilia i presudila mnogima, u bijegu je bio gotovo 15 godina.

Zašto moćni KOS i UDBA nisu uhvatili Pavelića Večernji list objašnjava objavljivanjem dokumenata koji pokazuju da je on u bijegu imao indirektu zaštitu britanske i američke obavještajne službe.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Dokumentacija pokazuje da je Pavelićev bijeg iz Zagreba bio pripreman puno prije konačnog sloma NDH-a. Naime, vrh NDH uspio je izbjeći sudbinu tisuća ratnih izbjeglica koji su prošli kalvariju Križnog puta i završili na Bleiburškom polju zahvaljujući anglo-američkim obavještajnim službama koje su su njima stupile u kontakt potkraj 1945.

Dokument kojeg objavljuje Večernji list pokazuje da se Pavelić u vrijeme skrivanja u Austriji ozbiljno pripremao za razgovor s američkim obavještajcima kojima se žalio na talijansku i njemačku politiku koje su kočile razvoj NDH. U konceptu Pavelićeva izvještaja Amerikancima nema nijedne riječi o Jasenovcu i rasnim zakonima koji su bili temelj progona Židova u NDH, Srba i Roma.

Prema postojećoj dokumentaciji, Pavelić je do lipnja 1945. boravio u austrijskom gradu Leingreith gdje se skrivao po samostanima te u strahu od jugoslavenske potjere prešao iz britanske u američku okupacijsku zonu Austrije gdje njegovi suradnici stupaju u kontakt s američkim obavještajnim službama. Godine 1946. jugoslavenski obavještajci pripremali su se za uhićenje Pavelića, no on je tada misteriozno nestao iz Austrije, pretpostavlja se uz pomoć Amerikanaca. Prema dokumentima s kojima Večernji list raspolaže, Pavelića su od 1945. do 6. studenog 1948, godine za vrijeme plovidbe prema Argentini, u stopu pratili saveznički obavještajci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene