Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za svoje izvorne proizvode Hrvati vole reći da su bez premca. No, kad kvalitetu prepozna i svijet, onda to zaslužuje i priznanja. Pažani ovih dana imaju razloga za slavlje, jer sir proizveden na njihovom otoku proglašen je najboljim u srednjoj i istočnoj Europi.


Sir je slastan i zlatne boje, popularan posvuda, a proizveden samo u Hrvatskoj.' Jedini takav na svijetu! Ima sličnih, ali nijedna nije kao naša, rekao je Marko Čavić, djelatnik sirane. Prepoznala je to i sirarska konkurencija. Otočnu siranu nagradila je vrijednim priznanjem za još jednu generaciju proizvoda.

Vezani članci Potres kod Gračaca Snažan potres probudio stanovnike Dalmacije i Like, osjetio se i u BiH: "Dobro nas je prodrmalo, tresao mi se krevet..." Eurostatovo izvješće za 2017. godinu: Hrvatska među najsiromašnijima u EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Eurostat za 2017. godinu: Hrvatska je po kupovnoj moći pri samom dnu među europskim državama

'Proglašen je najboljim sirom istočne i srednje Europe. World Cheese Awards je prestižno ocjenjivanje sireva na kojem se natjecalo preko 2 tisuće sireva iz cijelog svijeta', objasnila je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga.

>> Amerikanci 'poludjeli' za ovim hrvatskim sirom!

Te važnosti svjesni su i mladi, za budućnost otočnog bisera zato nema bojazni. 'Zanimljivo je, radim zanimljiv posao i uvik je nešto novo, uvijek se nešto novo istražuje', rekao je Marko. No, izvorna receptura dobro je poznata. Vrhunski proizvod Pažani dobivaju uz pomoć ljekovitog bilja za ispašu i posolice nošene burom.

U obitelji Rumora ovčarstvo je duga tradicija, a ovih dana posebno je uzbudljivo jer stiže podmladak. 'Ima ih oko 70 janjaca, još očekujemo 6-7 da se ojanje, tako da će biti za Novu godinu prodaja. Jedno 40 ćemo prodati, a 20 za ostaviti za sebe', rekao je Zdravko Rumora.

Ovčarstvo Pažanima nije lagan posao, ali zato osigurava pristojan život. 'Dvadeset tisuća kuna od janjaca se 'uhvati', jedno pedeset do šezdeset tisuća od mlijeka, ali to je bruto', rekao je Zdravko.

A razdoblje janjenja približava se samom vrhuncu. Naime, do kraja sezone na otoku Pagu očekuje se ukupno 30 tisuća ovakvih malenih životinja. Uz to, na stolove će otići i 250 tona izvorne paške delicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook