Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo - I opet od jedne stranke nismo dobili odgovor

Kako stranke namjeravaju privući investitore?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su sedmi izbori za zastupnike u Hrvatski sabor stoga smo odlučili provjeriti koje promjene i rješenja kandidati na parlamentarnim izborima, koji će se održati 8. studenog, ističu kao najznačajnije.

Sedam stranaka i velikih koalicija među kojima su SDP i koalicija Hrvatska raste, MOST, OraH, Narodna stranka Reformisti, Naprijed Hrvatska-Progresivni savez, Živi zid i Bandić Milan 365, pitali smo kako planiraju privući investitore. Upit je upućen i oporbenom HDZ-u, no na isti nisu odgovorili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrov o foteljama REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Pregovori oko pozicija u Vladi Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

Pitanje koje je glasilo: Kojim mjerama planirate privući investitore? A evo i pristiglih odgovora:

Milan Bandić 365

Investitori su važni, ali mislim da su važniji u ovom trenutku domaći poduzetnici, i to ljudi s novim poduzetničkim idejama i voljom. Država im je dužna osigurati najpovoljnije moguće uvjete investiranja i to nizom od desetak mjera, od poreznih do formalno-pravnih. Međutim, najvažnije je osigurati: jeftini investicijski novac, dobru državnu strategiju politike investiranja s planskim područjima investiranja koja su dugoročno važna za val zapošljavanja i punjenje proračuna, te najefikasniji sustav lokalne i državne asistencije investitorima (državni činovnik nije tu da propisuje nego da omogući i služi!).

TKO SPAŠAVA KOGA Europskom gospodarstvu migranti daju novi poticaj?

Strani investitori dolaze sa svojim novcem i svojim poslovnim iskustvom, ako već u zemlji postoji dobra poduzetnička atmosfera. Nevjerojatno je ali i istinito da HBOR danas kreditira stranog investitora samo zato što je ovaj osnovao hrvatsku tvrtku i formalno odgovara uvjetima kreditiranja.

HBOR nije u stanju pomoći start-up poduzeću, ta banka traži od domaćih klijenata, na jednom zamrlom investicijskom tržištu poslovne bonitete poput strane poslovne banke!? Ta nije ni čudno da onda radi s poslovnim bankama i preko njih, zakon je napravljen po mjeri poslovnih banaka! Tu treba doći do korjenite promjene politike kreditiranja. Financiranje start-up poduzeća, osobito onih koji počivaju na novim tehnologijama, znanstvenim rješenjima i inovacijama dužnost je države koja želi zaposliti mlade i stvoriti industriju za 21. stoljeće.

Narodna stranka Reformisti

Privlačenje investitora može se postići podizanjem ukupne djelotvornosti javne uprave, pravosuđa i javnih i državnih tvrtki. To mi planiramo ućiniti.

Također, sa 25 % kroz Vladin fond na temelju zakona koji smo već uputili u Sabor podržati svaki projekt u HR koji pokreće bilo koji investitor iz HR ili EU, jer se već u samom tijeku investicije kroz PDV iznos novca vraća u proračun, a omogućuje se i investiranje i zapošljavanje.

Još jedan način je iz nekretninskog fonda od najmanje jedne milijarde eura garancijski podržati privatne poduzetnike. Naime HR od 31,5 milijarde eura državne imovine koja je 5. najveća u Europi, za rast BDP-a iz te imovine generira 11 puta manje od primjerice Norveške, mi mizernih ispod jedan posto, a oni 11 posto.

SUPER DRUGI KVARTAL Hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,2 posto!

Živi zid

Nitko neće doći u Hrvatsku da izgubi, investicije će se same pojaviti kada se stvore uvjeti koji garantiraju isplativost projekata, poput manje komunalne naknade, postupnog smanjenja poreza i doprinosa, uređenih imovinsko pravnih odnosa. Zato treba napraviti reforme u tim segmentima.

MOST

Najveća prepreka investitorima u RH je birokratizirana administracija, te nesređeni imovinsko-pravni odnosi. U Metkoviću su nam upravo mjere debirokratizacije i sređivanja imovinsko-pravnih odnosa imale prioritet kako bismo stvorili sve preduvjete za dovođenje investitora. I tek kad smo proveli te mukotrpne mjere očekujemo realizaciju investicijskih projekata koji su sada u fazi pripreme.

Važno je napomenuti da je tu iznimno bitna suradnja između nacionalne i lokalne razine vlasti. Uostalom, kada na vlast dođe opcija spremna na reforme investitori će postati skloniji ulaganju u našu zemlju a to vodi do pozitivne investicijske klime.

SDP

Poboljšanje poslovne klime naš je trajni zadatak. Iskorak u stvaranju što boljih uvjeta za poslovanje vidljiv je na ljestvici Doing Business Svjetske banke o mjerenju lakoće poslovanja gdje je Republika Hrvatska napredovala sa 84. mjesta u 2011. na 65. mjesto u 2015. između 189 analiziranih zemalja. Prema toj metodologiji nastavljamo s poboljšanjima, a značajni napredak ostvaren je u protekle dvije godine u pokretanju poslovanja, ishođenju dozvola za gradnju, prekograničnom trgovanju, plaćanju poreza, te rješavanju insolventnosti.

LISTA NAJUČINKOVITIJIH I NAJNEUČINKOVITIJIH SVJETSKIH VLADA: Što mislite na kojem je popisu Hrvatska?

Stvaranje kvalitetne poslovne klime bitno nam je za privlačenje što više investicija u Hrvatsku, a posebice investicije koje potiču inovacije, odnosno istraživanje i razvoj, te razvoj malog i srednjeg poduzetništva kao i daljnju modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Posljednji podaci iz istraživanje Europske komisije pokazuju da je Hrvatska u vrhu država članica po indeksu ekonomske klime, a rast izravnih stranih ulaganja koje su u 2014. bile četiri puta veće nego u 2013, godini, kao i cijeli niz i stranih i domaćih investicija, posebice u industriji i turizmu, pokazuje da smo na dobrom putu. Investicije podupiremo i zakonskim poticajima i poreskim olakšicama, te otklanjanjem barijera investitorima kroz Agenciju za investicije i konkurentnost u čijem portfelju je 120 aktivnih investicijskih projekata ukupne procijenjene vrijednosti oko sedam milijardi eura.

Uz sve to, pružamo snažnu potporu izvoznicima, a razvili smo i jaku gospodarsku diplomaciju. Svi ti kontakti, unaprjeđenje investicijskog okruženja kao i izvrsni turistički rezultati, doprinose Hrvatskoj kao privlačnoj destinaciji za investitore.

ORaH

ORaH se snažno zalaže za kvalitativnu reformu javne uprave, reformu pravosuđa i teritorijalni preustroj, odnosno regionalizaciju Hrvatske jer to smatramo jednim od temeljnih strukturnih preduvjeta za održivi gospodarski razvoj pa tako i za privlačenje investitora. Najveća prepreka investitorima je neučinkovita, spora i korumpirana administracija te pravna nesigurnost našeg pravosuđa. Potrebna je provedba cijelog seta nužnih promjena u cilju transformacije javne uprave u učinkovit, pravedan i transparentan servis svih građana.

Sedam stranaka i velikih koalicija među kojima su SDP i koalicija Hrvatska raste, MOST, OraH, Narodna stranka Reformisti, Naprijed Hrvatska-Progresivni savez, Živi zid i Bandić Milan 365, pitali smo kako planiraju privući investitore. Upit je upućen i oporbenom HDZ-u, no na isti nisu odgovorili. Nadalje, smanjenjem poreznih i neporeznih opterećenja uveli bismo mjere kojima se potiče sveukupno olakšavanje poduzetničke djelatnosti kroz investicije. Uveli bismo nove forme obračuna poreza na dobit poput konsolidiranog oporezivanja na nivou grupe, poticanje financiranja kroz vlastita kapitalna ulaganja (npr. oslobađanje plaćanja poreza na dobit u prve 2-3 godine ako je u poduzeće investiran vlastiti kapital, a ne bankovni kredit).

Uveli bismo paket stimulativnih mjera za porezne obveznike koji uredno ispunjavaju svoje obveze (kroz sustav nagrada, rabata i sl.). Pripremili smo i paket mjera poreznih olakšica za poduzetnike koje bi trebale u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju direktno poticati ulaganja i zapošljavanja te pozitivno utjecati na demografsku i gospodarsku politiku. U okviru mjere kojom bi se smanjivali parafiskalni nameti, planiramo prije svega osigurati transparentnost ovih nameta, a zatim i racionalizaciju istih te uvođenje distribucije sredstava iz proračuna, odnosno lokalnog proračuna ('all in one').

ORaH se zalaže za povratak na monetarni suverenitet u cilju rasta zaposlenosti i bržeg gospodarskog razvoja za ubrzani izlazak iz recesije. Inflacija ostaje sekundarni cilj jer u protivnom nastavak restriktivne monetarne politike i stezanje javne potrošnje dovodi do nepoželjnog daljnjeg razaranja hrvatske ekonomije uz stečajeve i otpuštanja.

Nužno je potaknuti jačanje nacionalne valute temeljem stvarnih parametara vraćanjem kontrole nad našim novcem. Mjenjačke poslove HNB-a i prihode ostvarene na deviznim rezervama koji su postali glavna djelatnost HNB-a nužno je zamijeniti aktivnim upravljanjem procesima nastajanja nacionalne valute i efikasnijim modelima plasiranja novca u sustav. Nužno je smanjivanje kamatnih stopa na kredite gospodarstvu i sektoru stanovništvu omogućavanjem refinanciranja kunskim kreditima u uvjetima krize po stopama 2% za gospodarstvo i 4% za stanovništvo te uvođenje jedinstvene zakonske zatezne kamate stope do oporavka gospodarstva na jedinstvenu stopu od 7%. 

Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez

Značajno poticanje investicija nije moguće samo poreznim olakšicama, subvencijama i sličnim motivacijskim mehanizmima. Mi danas nemamo investitora prije svega zbog lošeg sustava. Bez njegove promjene, nikakvi propisi koji se neposredno odnose na investicije neće dati rezultat.

Potrebno je učiniti strukturne reforme: dokidanje prekompliciranih propisa koji se odnose na uvjete za obavljanje pojedinih djelatnosti, pojednostavniti porezni sustav, dobijanje različitih dozvola i uvjerenja mora biti neusporedivo jednostavnije a broj dozvola koje se traže mora se značajno reducirati. Općenito, država mora biti efikasnija i jeftinija.

Nadalje, uprava mora biti dramatično brža i efikasnija a isto vrijedi i za pravosuđe. Valja ojačati pravnu sigurnost investitora. Isto tako, iz sustava se mora otkloniti svaka korupcija koja je, na žalost, i danas ozbiljan problem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene