Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljen pozitivan trend

SUPER DRUGI KVARTAL Hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,2 posto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treće tromjesečje zaredom hrvatski BDP raste.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Božićna kupnja/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 RAST POTROŠNJE Oboreni svi rekordi: Crni petak bio je samo uvertira u potrošačku groznicu; novac će Hrvatima stići i iz - inozemstva

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini što je više od predviđanja ekonomskih stručnjaka.

Eurostat: Hrvatski javni dug porastao na 87,7 posto BDP-a

DZS je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom potrošnje kućanstava od 0,6 posto. 

Doprinos neto inozemne potražnje također je bio pozitivan - 1,1 postotni bod, a najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju dao je rast izvoza roba i usluga koji je iznosio 10,2 posto.

BDP Grčić: ubrzanje rasta BDP-a ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstva

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić kazao je u petak da rast BDP-a od 1,2 posto ukazuje na snažnu promjenu trenda u gospodarstvu te da će s tim dobrim rezultatom Vlada tražiti povjerenje građana za idući mandat.

'To su jako dobre vijesti. Unatoč činjenici da mnogi nisu vjerovali da se događa snažna promjena trenda u gospodarstvu, drugi kvartal završavamo s ovako visokom stopom rasta, pri čemu prije svega mislim u odnosu na ono što su ekonomski analitičari i drugi relevantni ljudi u državi projicirali. Dogodilo se to da je ta stopa i veća od toga', kazao je Grčić i dodao da Vladu posebno veseli da su sve komponente BDP-a su pozitivne.

'Nije više samo izvoz onaj koji doprinosi oporavku. Ono što je najupečatljivije je velik doprinos osobne potrošnje, u velikoj mjeri determiniran našim poreznim mjerama kojima smo ljudima povećali plaće, a s druge strane, po prvi puta nakon izbijanja krize, nakon 2008. godine, pozitivan je doprinos i investicija. Najteži dio posla koji je bio pred Vladom, da potaknemo investicijski ciklus što kroz javni sektor, što kroz potporu privatnom sektoru, konačno je dao rezultate pa imamo značajan doprinos investicija u pozitivnom smislu u drugom kvartalu", istaknuo je Grčić.

Kazao je kako je stopa gospodarskog rasta od 1,2 posto dobar znak.

'Ona praktički eliminira sve one kritike koje smo slušali da je oporavak na razini statističke greške ili da smo izašli iz recesije ali da su stope izuzetno male. Sada smo prošli tu granicu od 1 posto i mislim da je to znak da idemo dobrim putem', naveo je potpredsjednik Vlade.

Istaknuo je i da se puno očekuje u trećem kvartalu, zbog odlične turističke sezone.

'Zbog očekivanja o rastu prije svega turističke potražnje, a onda i ukupne potrošnje, očekujem jako dobar rezultat i na kraju trećeg kvartala ove godine', kaže Grčić.

Ocijenio je da je Vlada odradila dobru pripremu te donijela neke ključne mjere kao što su poticaji osobnoj potrošnji, investicijama te pojačanom korištenju EU fondova, istaknuvši pritom da je ono samo u prvih 6 mjeseci ove godine čak tri puta više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, što je sve doprinijelo ovako dobrom rezultatu.

"U Vladi zatvaramo naš mandat i naš ciklus s dobrim rezultatom i ono što možemo biti sigurni da ćemo sa dobrim rezultatima ući vrlo brzo u kampanju i da ćemo na tome bazirati tu kampanju i tražiti povjerenje građana za idući mandat, jer smo dokazali da u konačnici postižemo rezultate za koje smo se borili ove tri i pol godine", zaključio je Grčić.

Vrdoljak: Vladine mjere donose rezultate

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako ga posebno veseli što je veći od očekivanja rast BDP-a u proteklom kvartalu od 1,2 posto, baziran na industrijskoj proizvodnji te da smjer kojim Hrvatska ide potvrđuje da Vladine mjere donose rezultate.

"Rast od 1,2 posto je veći od očekivanja analitičara, pa čak i od naših očekivanja. Ono što mene posebno veseli je da je taj rast baziran na onom što je najvrednije, a to je industrijska proizvodnja; to je izvoz; potrošnja; rast investicija. Znači smjer kojem ide Hrvatska potvrđuje da sve mjere koje smo poduzeli u zadnje tri godine donose rezultate", kazao je Vrdoljak u izjavi za medije.

Lalovac: Počistili smo HDZ-ov nered

'Rast BDP-a od 1,2 posto dokaz je da smo počistili nered kojeg je ostavio HDZ. Rekordna turistička sezona, najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 6 godina, rast izvoza za 12 posto i uvođenje reda u porezni sustav temelj su daljnjeg rasta Hrvatske', naveo je ministar financija Boris Lalovac u pismu koje je SDP danas uputio svojim članovima i simpatizerima. (N.C. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene