Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa šalje Hrvata u Berlin

Mons. Nikola Eterović imenovan nuncijem Svete stolice u Berlinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo imenovao je mons. Nikolu Eterovića na dužnost nuncija Svete stolice u Berlinu.

Novim papinskim dekretom mons. Nikola Eterović, glavni tajnik sinode biskupa, imenovan je je na dužnost u Berlinu.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Vatikan (Foto: AFP) dokument o kraju života Vatikan potvrdio da je protiv eutanazije, ali objašnjava kad treba prestati davati hranu i piće: ''Bog je jedini gospodar''

Nikola Eterović (62) iz Pučišća na Braču karijerni je vatikanski diplomat. Od 1999. do 2004. godine bio je nuncij u Ukrajini. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. glavnim tajnikom Biskupske sinode, što je dužnost koju obnaša i danas.

Što se vatikanske diplomacije tiče uz tajnika za odnose s državama, nunciji u Berlinu i Washingtonu su dva najvažnija diplomatska mjesta Svete stolice,ponajprije zbog utjecaja kojeg te dvije zemlje imaju na globalne političke procese ali i zbog utjecaja njemačke Crkve na svjetsko katoličanstvo . O tome govori i činjenica da su trojica Papa - Aleksandar VII, Pio XII i blaženi IvanXXIII-. prije nego su postali Petrovi namjesnici bili nunciji u Njemačkoj.

Zanimljivo je i to da Papa u Njemačku nakon proširenja EU na Hrvatsku, koje je Sveta stolica pratila i diplomatski i duhovno- šalje uglednog diplomata i poliglota, ali i Hrvata po nacionalnosti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene