Marijana Puljak (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Marijana Puljak (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Stranka Pametno želi smanjiti broj lokalnih političara i ograničiti im broj mandata.


Ako dođe na vlast, stranka Pametno će smanjiti broj lokalnih političara za tri puta, mandat gradonačelnicima i načelnicima ograničiti na najviše dva kako bi se smanjio utjecaj lokalnih moćnika koji time generiraju mrežu svojih poslušnika i šire svoj utjecaj.

"Koliko je Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave i lokalne samouprave govori podatak da je od prošlih parlamentarnih izbora broj gradonačelnika na izbornim listama porastao s 36 na 48", rekla je novinarima u četvrtak predsjednica te stranke Marijana Puljak kod fontane u izgradnji na Trgu kralja Tomislava.

Smanjivanjem broja lokalnih političara za tri puta, broja lokalnih jedinica s 556 gradova i općina na 123 urbana centra, 21 županije na pet regija i broja političara s više od 11 tisuća na četiri tisuće, stranka Pametno želi ograničiti moć lokalnih moćnika te smanjiti korupciju u lokalnoj samoupravi.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Najzorniji primjer, istaknula je Puljak, jest zagrebački gradonačelnik koji nešto manje od dva desetljeća upravlja Zagrebom, a na koji način to radi vidi se u predizbornoj kampanji.

"Građani Zagreba plaćaju najviši prirez u državi, gradonačelnik umjesto da taj novac koristi za povećanje kvalitete života gradi fontane i kupuje predizborne glasove po čitavoj Hrvatskoj", izjavila je čelnica stranke Pametno.

Smatra da su sve političke stranke proteklih 25 godina koristile lokalnu samoupravu za širenje svog utjecaja, uhljebljivanje stranačkih prijatelja i stvaranje glasačke mašinerije koja im osigurava ostanak na vlasti. Pametno će zato ograničiti mandate gradonačelnika i načelnika koji će na kraju morati odabrati hoće li biti gradonačelnici i načelnici ili saborski zastupnici.

Puljak je podsjetila kako su se na prošlim parlamentarnim izborima svi zalagali za reformu javne uprave i lokalne samouprave, ali da vlada Mosta i HDZ-a nije ništa napravila po tome pitanju jer su shvatili da će time i sebi odrezati granu na kojoj sjede, odnosno svoje gradonačelnike i načelnike koji tom mrežom osiguravaju glasačku mašineriju kojom ostaju na vlasti.

Na pitanje zna li za primjer u Europi gdje su lokalni dužnosnici ograničeni na dva mandata s obzirom da je gradonačelnik Beča na toj dužnosti već 21 godinu, Puljak je rekla da u Europi ima primjera jednog i drugog slučaja.

"Glasačka mašinerija stvara se zapošljavanjem svojih poslušnika u javna poduzeća i upravna tijela poduzeća. U Splitu je u posljednje vrijeme gradonačelnik u gradsku upravu zaposlio 85 stranačkih prijatelja. Sve te njihove obitelji stvaraju jaku mrežu kojom žele osigurati vlast", zaključila je Puljak. (Hina)