Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je danas da se telefonom čuo s hrvatskim premijerom Sanaderom i da su se dogovorili za sastanak koji bi trebao biti za dva do tri tjedna dodajući da je riječ o sastanku 'informativnog značaja'.


'Danas me je telefonom nazvao hrvatski premijer Sanader i dogovorili smo se za susret za dva do tri tjedna', rekao je Pahor novinarima nakon svog susreta s predstavnicima bankarskog sustava s kojima je govorio o pitanjima globalne financijske krize.

Vezani članci Slika nije dostupna Opet komplikacije: 'Sastanak sa Sanaderom odgodio sam kako bi proučili prijedlog' Slika nije dostupna Sanader i Pahor telefonom dogovorili sastanak za početak svibnja

Pahor je dodao da će susret s hrvatskim premijerom biti 'informativnog' značaja. 'S hrvatskim kolegom dogovorili smo se za susret informativnog značaja kako očekivanja od tog susreta ne bi bila previsoka te da javnost u obje države i međunarodna zajednica već od tog susreta ne bi očekivali rješenje postojećeg spora', rekao je Pahor.

Objasnio je da je situacija u vezi sa sporom zamršena, stoga nije potrebna samo politička volja, nego i promišljena rješenja na obje strane. 'Samo će se tako postići kompromis važan za rješenje problema', rekao je Pahor.


Tuerk podržava prijedlog Europske komisije ali kritizira hrvatske pritiske

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ocijenio je danas da se slovensko-hrvatski granični spor može početi rješavati na temelju ideja Europske komisije, ali bez pritisaka s hrvatske strane. 'Prijedlog Europske komisije o formiranju vijeća mudraca koji bi posredovali u sporu još uvijek je dobro rješenje, ali sada smo tek na početku', rekao je Tuerk, komentirajući aktualna pitanja domaće i strane politike u srijedu prilikom posjeta općini Domžale blizu Ljubljane.

'U sadašnjem je trenutku međutim najvažnije da Hrvatska shvati da se ti problemi ne mogu riješiti pritiscima nego procesom dogovaranja', rekao je Tuerk.

'Vijeće mudraca što ga predlaže Europska komisija put je prema dogovoru. Ideju treba prihvatiti kao dobru i dobronamjernu. Ona zaslužuje ozbiljnu potporu. Pritisci s druge strane ne mogu pomoći", dodao je Tuerk.

>> 'Slovenija radi ono zbog čega na velika zvona optužuje Hrvatsku'

>> Sanader nazvao Pahora, uskoro susret premijera

>> 'Države EU bave se recesijom i krizom, a ne nama'

>> 'Slovenska blokada je krajnje opasan presedan'

Slovenski mediji lobiranje hrvatske diplomacije u europskim institucijama, navođenje Međunarodnog suda pravde i nagađanja da bi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy mogao posredovati u slovensko-hrvatskom sporu i uklanjanju deblokade hrvatskih pristupnih pregovora ocjenjuju kao 'pritisak' preusmjeren u drugi način rješenja spora.

Tuerk su u Domžalama zauzeo i za to da slovenski parlament što prije omogući glasovanje o ratifikaciji pristupnih protokola Albanije i Slovenije za ulazak u NATO. 'Odgodom glasovanja ugled Slovenije nije ozbiljno načet, ali ovo stanje ne smije dugo potrajati. Treba postići ozbiljno i odgovorno rješenje o uključivanju Hrvatske i Albanije u NATO', rekao je Tuerk.