Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško da će Sarkozy riješiti blokadu

Sanader nazvao Pahora, uskoro susret premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader telefonski je razgovarao sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i tom prigodom su dogovorili skorašnji susret, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću hrvatske vlade.

Nakon što je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH zaprimljen odgovor slovenske strane na diplomatsku notu od 23. siječnja 2009., premijer Sanader nazvao je predsjednika slovenske vlade s kojim je, kako se navodi u priopćenju, razgovarao o aktualnom stanju u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Sanader i Pahor tom su prilikom dogovorili skorašnji susret, koji bi se trebao dogoditi u iduća dva do tri tjedna. Pojedinosti i točan datum tog susreta dogovorit će se diplomatskim putem, stoji na kraju priopćenja.

Malo je izgleda da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji će primiti slovenskog premijera Boruta Pahora, a onda sredinom mjeseca i hrvatskog premijera Ivu Sanadera, riješiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, navodi ljubljansko 'Delo' koje se poziva na mišljenja domaćih analitičara.

Tako slovenski politički analitičar Borut Šuklje smatra da razgovori Pahora, a kasnije i Sanadera, s francuskim predsjednikom neće biti posvećeni rješenju slovenske blokade pristupnih pregovora nego inicijativi Europske komisije o 'vijeću mudraca' s Ahtisaarijem na čelu, koja bi političkim sredstvima počela rješavati granični spor koji je blokadu i izazvao.

'Očekujem da će Pahor i Sanader kod francuskog predsjednika testirati koliko je značajna ideja Europske komisije koja predlaže da državama pomogne skupina posrednika', rekao je Šuklje ističući da je 'malo izgleda da Sarkozy postane posrednik u sporu', no da će se dvojica čelnika s njime savjetovati koji bi forum za rješenje graničnog spora bio najbolji.

Šuklje dodaje da je Pahor odlukom da umjesto u susjedne države na svoju prvu inozemnu turneju otputuje u europske centre moći poslao 'važnu poruku' koliko je za Ljubljanu pitanje granice važno. 'Delo' navodi i mišljenje istaknute slovenske novinarke i vanjskopolitičke komentatorice Saše Vidmajer koja također smatra da Sarkozy neće posredovati u slovensko-hrvatskom sporu nego da će pokušati uvjeriti obje države da prihvate rad Ahtisaarijeve skupine. 

>> 'Države EU bave se recesijom i krizom, a ne nama'

>> 'Slovenska blokada je krajnje opasan presedan'

>> Rješenje spora treba biti pravno

S tim se ocjenama slaže i predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl, a njegove rezerve u pogledu mogućeg francuskog posredovanja u sporu odnose se na lanjsku ulogu Francuske kao predsjedavajuće EU-a. Francusko predsjedništvo tada je predložilo kompromisan prijedlog za koji je mislilo da može ukloniti slovenske zadrške oko graničnog prijepora s Hrvatskom, no Ljubljana nije pristala na tekst izjave pa je stvar ostala neriješenom.

Vajgl sada smatra da je takav postupak francuske strane bio posljedica nerazumijevanja koliko je za Sloveniju važno granično pitanje i izlaz na otvoreno more te da je to pitanje Pariz podcjenjivao, što ga isključuje kao mogućeg posrednika u sporu. 'Francuska je kao predsjedavajuća EU-u pokazala da ne razumije bit graničnog spora (Slovenije s Hrvatskom), njezin je pristup tom problemu bio površan i nije mu pripisivala potrebnu težinu', rekao je Vajgl, reagirajući na kombinacije u hrvatskim medijima da bi posredovanje u sporu mogao preuzeti francuski predsjednik.

Žbogar: Prijedlog EK je dobar jer objedinjuje politički i pravni problem

Prijedlog Europske komisije može biti dobra osnova za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom, ocijenio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar nakon susreta u Strasbourgu s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.

'Prijedlog Europske komisije ujedinjuje politički i pravni dio problema, na njemu se može raditi i zato Slovenija ne iznosi druge inicijative', rekao je Žbogar na konferenciji za novinare nakon susreta, a prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

Žbogar je ocijenio da je malo mogućnosti da Slovenija prihvati prijedlog da se spor podnese Međunarodnom sudu pravde (ICJ), kako bi željela Hrvatska, navevši da međudržavne komisije koje su imale zadaću pripremiti arbitražni postupak nisu ostvarile potreban napredak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene