Inflacija ili rast potrošačkih cijena u Hrvatskoj, na godišnjoj razini je rekordan - 3,9 posto.


To je najveći rast u protekle tri godine ili, kad to gledamo pojednostavljeno, ono što smo prije platiti sto kuna, sada za tu istu robu moramo dati 103,9 kuna. Ovaj se rast dogodio uglavnom zbog rasta cijena struje i plina. Premijer je rekao da je i porast PDV-a imao malog utjecaja na to.

Vezani članci Slika nije dostupna Nepovoljna kretanja u hrvatskom gospodarstvu, rast BDP-a 0% Slika nije dostupna 'Rast ekonomije tek u 2014.!'

Najviše su poskupili troškovi stanovanja: voda, struja i plin (9,6 posto). Nešto manje, porast vidimo i oko odjeće i obuće (1,2 posto). I druge stvari su poskupjele, kao na primjer, rekreacija i kultura (1,1 posto), a prehrana i piće poskupjeli su za 0,2 posto (na mjesečnoj razini).

>> Znate li koliko skuplje živimo danas nego prije sedam godina?

Sindikalni čelnici kažu da je Vlada kriva za sve ovo jer je cijeli teret financijske krize i zadnjih šest mjeseci prebacila na leđa građana. 'Procjenjujemo da će se pravi odraz stanja, još goreg, vidjeti tek od jeseni. Sad je teško, a od jeseni i zime će sigurno biti još i teže uz ovu apsolutnu neosjetljivost i slijeganje ramena Vlade', rekao je Krešimir Sever iz HNS-a.

i dok cijene rastu, kupovna moć zapravo pada. Prosječna plaća kod poduzetnika koji plaća porez na dobit je 4.737 kuna. Ona je nešto rasla, ali porast inflacije pojeo je taj porast. Istovremeno, procjenjuje se da je 70.000 ljudi od početka krize dobilo otkaz. Oni uopće ili skoro uopće nemaju što trošiti. Rezultat toga svega je pad potrošnje od 7,3 posto. Zbog te brojke najvjerojatnije i pad gospodarstva u drugom kvartalu bit će još veći nego u prvom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.