Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To nije malo

Znate li koliko skuplje živimo danas nego prije sedam godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O gospodarskom rastu ovisi i cijena troškova života građana. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku troškovi su u posljednjih sedam godina znatno porasli.

Osnovne životne potrebe poput hrane i stanovanja za čak nevjerojatnih 40 posto. S prosječnom plaćom računi se sve teže pokrivaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

Kilogram voća i povrća koje danas plaćate 10 kuna, prije sedam godina plaćali ste oko 6 kuna. Dakle, čak 40 posto jeftinije.

Od 2005. do danas, pokazuje statistika, otprilike 40 posto porasle su i cijene energije, stanovanja , zdravstvenih usluga, ostale hrane za oko 25 posto. Poskupljenja su pogodila i građane drugih zemalja.

S porastom cijena rasla je i prosječna plaća. 2005. iznosila je 4 375 kuna, prošle godine 5 441 kunu. Uz znatan porast cijena i inflaciju - još uvijek nedovoljno da pokrije baš sve troškove života. A podaci iz ove godine koji ne daju optimizam tek se trebaju zbrajati.

"Gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti jedina je šansa za pozitivne brojke koje građani već godinama priželjkuju da se konačno dogode", ističe Ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene