Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nobelovac hrvatskog podrijetla radi kao profesor biokemije na medicinskom fakultetu.


Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, Paul L. Modrich ima hrvatske korijene. Rođen je 1946. godine u Ratonu, gradu u New Meksiku, no njegovi preci s očeve strane djed Modrić, Hrvat i baka podrijetlom Crnogorka emigrirali su iz naših krajeva u Ameriku.

Nobelovac hrvatskog podrijetla radi kao profesor biokemije na medicinskom fakultetu u Durhamu te znanstvenik na medicinskom institutu Howard Huges. Kako je navedeno u njegovoj biografiji, odrastao je uz oca koji je bio srednjoškolski učitelj biologije i koji je u njemu pobudio ljubav prema prirodi. Upravo ga je otac, kada je krenuo u srednju školu savjetovao da uči o DNK čemu je Modrich posvetio na kraju svoju cijelu karijeru. Trud je okrunjen najprestižnijom svjetskom nagradom.

Vezani članci Ilustracija: AFP Vrhunac Nobelova tjedna: Nagrada za mir dodijeljena Svjetskom programu za hranu Louise Gluck Dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, otišla je u ruke pjesnikinje Louise Gluck

Nobelova nagrada za kemiju za otkriće kako se obnavlja oštećeni DNK

Nobela Modrich dijeli sa kolegama Tomasom Lindahlom i Azizom Sancarom za radove na otkrivanju načina na koji stanice obnavljaju oštećeni DNK. Znanstvenici su otkrili i kako na molekularnoj razini stanica čuva genetske informacije što je vrlo važno u razvoju novih metoda liječenja, osobito raka.

Dobitnici će podijeliti nagradu od 6,5 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook