Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je danas otvoreno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), u kojem ističe kako je MZOS postupak izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi započeo bez sudjelovanja sindikata kao socijalnoga partnera, priopćeno je danas iz Sindikata hrvatskih učitelja.


Sindikat reagira na informaciju objavljenu na mrežnim stranicama MZOS-a o otvaranju javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te ističe kako je neugodno iznenađen postupkom MZOS-a o izmjeni i dopuni Zakona bez sudjelovanja sindikata kao socijalnog partnera.

Pozivaju se na Članak 8. Kolektivnoga ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, koji, kako navode, kaže da se Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obvezuje, prije izradbe nacrta i prijedloga zakona i drugih propisa i akata koji utječu na radno-pravni, socijalni, profesionalni i materijalni položaj zaposlenika u školi i djelatnosti, zatražiti prijedloge i mišljenje najmanje većinskoga sindikata, koji je potpisnik ovog Ugovora.

Sindikat podsjeća kako Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi spada u kategoriju zakona u čiju izradbu treba, davanjem prijedloga i mišljenja, sudjelovati i Sindikat hrvatskih učitelja, kao većinski sindikat, ali i kao potpisnik Kolektivnog ugovora.

Činjenicu da je MZOS potpuno zanemario tu ulogu sindikata, smatraju, kako to jasno daje do znanja da ministarstvo ne poštuje socijalne partnere i da mu nije stalo do socijalnoga dijaloga. ‘Taj vaš potez promatramo i u svjetlu najnovije inicijative Vlade RH da se izmijene odredbe postojećih kolektivnih ugovora za javne službe i javne djelatnosti, odnosno da ste važeći Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama proglasili nevažećim samo godinu dana od početka njegove primjene’, navodi se u priopćenju. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Važan dan: Učenici četvrtih razreda osnovne škole na važnom testu, pravila su kao i na državnoj maturi Slika nije dostupna VIDEO Kad ljutiti učitelji prosvjeduju

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju