Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan suzbijanja droge

Otvorena vrata zajednice Susret: Izložba prikazuje život ovisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Međunarodnog dana suzbijanja zloporabe droge, u Zagrebačkom studentskom centru održavaju se otvorena vrata Zajednice Susret koju vodi Bernardica Juretić.

Posjetitelji mogu pogledati izložbu koja prikazuje život u terapijskoj zajednici, upoznati se s liječenim ovisnicima i poslušati predavanja stručnjaka. Cilj je osvijestiti ljude o problemu ovisnosti, ali i skinuti stigmu ovisnika s onih koji su uspješno završili program.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

U Hrvatskoj ima oko 30 tisuća registriranih ovisnika. No ta je brojka u stvarnosti i do tri puta veća. Drogama se najmanje mogu oduprijeti mladi. Na temelju bogatog iskustva u radu s ovisnicima, Bernardica Juretić i članovi zajednice Susret, otkrili su nam kako prepoznati ovisnike, te kako im pomoći.

'U pravilu su neprepoznatljivi, znači od one slike ovisnika koji su prljavi, izmazni , žive na ulici, nemaju novca, takvih je u Hrvatskoj jako malo', rekla je Josipa Lada Car, voditeljica savjetovališta Zajednice Susret. Drogu najčešće konzumira mlađa populacija. Roditelji mogu pomoći. Osim otvorenim razgovorom, ključno je i praćenje promjena u ponašanju.

Danijel je s 15 godina ušao u svijet droge. Marihuanu i alkohol ubrzo je zamijenio LSD-jem, ekstazijem, kokainom i heroinom. Ispričao je kako je tijekom odvikavanja od droge bilo mnogo trenutaka kada je mislio da neće uspjeti.  'To je ogroman posao borit se sam sa sobom. U biti lakše bih se ja mislim borio protiv bilo čega drugog', rekao je Danijel.

Društvo može puno pomoći jer ovisnici kad završe tretman, sigurno da im je potrebna i ta psihosocijalna potpora i potpora društva sredine u kojoj je i u koju se vrati', naglasila je Bernardica Juretić, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret. Zajednica Susret u Zagrebu je održala otvorena vrata za sve koji žele doznati više o ovom problemu. Svi kojima treba pomoć mogu se javiti u njihova savjetovališta  u Zagrebu, Splitu i Đakovu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene