Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti pošumljavanja

Otočani poručili Hrvatskim šumama: Ne damo svoje maslinike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burno je bilo u Kukljici na otoku Ugljanu. Hrvatske šume pošumljavale bi zapuštene otočne maslinike. Pa su došli i vlasnicima vrijedne zemlje nude na potpis dozvolu kojom državi to i dopuštaju.

Revoltirani otočani ljudima iz državne tvrtke poručuju da odstupe, te da im neće ustupiti ni milimetra svojih maslinika. Tvrde, ako ih nismo obrađivali mi - obrađivat će ih naša djeca. Bila je tamo i ekipa Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Korčula je sve traženije mjesto za odmor sve je više posjetitelja Korčula postaje sve veća turistička atrakcija, a Vela Luka diše u znaku Olivera: "Njegova pjesma ostaje, a mi moramo biti zahvalni na tome" Goleme štete na šumama - 3 Milijun i pol kubika "Nema mirovanja, cijelo ovo ljeto će se intenzivno raditi": Golema šteta u šumama nakon nevremena

Hrvatske šume preuzele bi, doduše zapuštene otočke maslinike i na njima zasadile šume. I tako bi vlasnici zapuštenih maslinika nakon pošumljavanja postali vlasnici šumskih čestica. Na Ugljanu su zaprepašteni. 'Neka naše parcele ostanu parcele i to je jedino s čime ćemo se složiti', kažu mještani. 'Danas je privatno vlasništvo svetinja. To je samo u svrhu poboljšanja gospodarenja šumama', ističe Tomislav Dilber iz Hrvatskih šuma.

Neutralni koji su legitimno promatrali javnu raspravu, dolaze do zaključka. 'To je tiha nacionalizacija. Čovjek mora tražiti koncesiju od države da bi kasnije obrađivao svoje masline', kaže Denis Barić iz Dalmatinskog saveza za otoke. Još jednom iz državne tvrtke pokušavaju uvjeriti otočane da im ne žele otuđiti zemlju, nego pošumljavati ono što sami dugo nisu obrađivali.

'Ako ne žele, mogu se izjavom izjasniti da njihova čestica ne uđe u program gospodarenja', pojašnjava Dilber. Nisu na Ugljanu zaboravili poručiti što misle o postojećim šumama na otoku - traže da im se da poticaj da čiste makiju, a ne gospodarenje šumama. Otočani ne daju maslinike. Izjave o tome neće potpisivati. Hrvatske šume odlaze neobavljena posla. Teško će na Ugljanu izrasti bor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene