Nakon pronalaska lokacije, ručno se iskopa teren, više od dva metra, većinom na zapuštenim dijelovima cjevovoda, ali u blizini kuća.


Cjevovodi INE posljednjih godina meta su kradljivcima nafte. Najviše u blizini Ivanić Grada. Uz to što je zakonom zabranjeno, ilegalno spajanje može izazvati katastrofu.

Vezani članci Ilustracija Vandali ukrali Isusa s križa i ostavili samo njegove ruke: "Žalosno je to..." Izložba Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga"

Darku je krim policija već dva puta dolazila u kukuruz, jer ispod njegovih 5 hektara prolazi ININ cjevovod na koji se krijumčari spajaju i kradu naftu.

Ivan Vrdoljak: eksploatacija nafte u Jadranu za tri do pet godina

'To se događa tu dosta često. Ovisi kako gdje i na kojem mjestu al to se ne ponavlja unazad nekoliko godina', kazao je Darko Delinić iz Ivanić Grada.

Svaki put sve je prijavio, ali nakon toga dobio i prijeteće poruke kradljivaca. Najgore je, kaže, što sve može biti iznimno opasno.

'Ja mogu sa strojem ući, ne vidjeti da je tu nešto zakopano kaj nije trebalo biti, zapet strojem budući da on lako zapaljiv. Ja se mgu na traktoru zapalit, izgorit', dodaje Delinić.

U Hrvatskoj ima 610 kilometara naftovoda i 2410 plinovoda. Jedno od najstarijih naftnih polja je u Ivanić Gradu koje se na 20 četvornih metara prostire ispod samog grada. Posljednjih osam godina otkriveno je 69 ilegalnih priključaka sa štetom od 7 milijuna kuna.

Poremećaji u isporuci ruske nafte u Europu

Nakon pronalaska lokacije, ručno se iskopa teren, više od dva metra, većinom na zapuštenim dijelovima cjevovoda, ali u blizini kuća. Izbuše cijev, montiraju gumenu ili željeznu cijev i crijevo pokriju travom radi obilaska radnika. Sve se skuplja u kanistrima ili kontejnerima

Prije nekoliko dana na polju uočen je drveni kolac koji je vrlo vjerojatno postavila INA. Još uvijek se ne zna razlog zbog čega je on postavljen tu, no pretpostavlja se da upravo na ovom mjestu prolazi ININ cjevovod, s obzirom da je malo dalje i uočena naftna mrlja

Mjerodavne institucije moraju učiniti više da se to spriječi, poručuje ministar gospodarstva.

'INA u suradnji s institucijama mora to ubuduće spriječiti. I ne samo zbog gubitaka koji se stvore krađom defacto, nego zbog sigurnosti cjevovoda i cijele infrastrukture', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

U INI tvrde kako surađuju s policijom vezano za ilegalne priključke na cjevovodima - kako bi spriječili štete, ali i posljedice za život ljudi.

'Naftovodi i plinovodi te sva naša postrojenja redovno se provjeravaju i kontroliraju te se svako otuđivanje prijavljuje policiji. Apeliramo na građane da se suzdrže od spomenutih radnji radi vlastite sigurnosti, sigurnosti svojih sugrađana te zaštite okoliša', napominju iz INE.

Kazne za ovo kazneno djelo kreću se od od 500 do čak 100.000 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju