Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do daljnjega rade od kuće

Oglasili se iz Ericssona: "Mladić zaražen koronavirusom radi kod nas, pokrenuli smo postupak za krizne situacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlađi muškarac prva je osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj. Boravio je u Milanu od 19. do 21. veljače, ima blaže simptome i trenutačno se nalazi u izolaciji u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu. Riječ je o zaposleniku tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Koronavirus je stigao u Hrvatsku. Potvrdili su to danas premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije nakon sjednice Kriznog stožera. Rekli su da blage simptome zaraze ima mladić koji je hospitaliziran u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu.

Mladić koji je boravio u Milanu od 19. do 21. veljače je zaposlenik tvrtke Ericsson Nikola Tesla, a u bolnicu se prijavio sam, i to sa simptomima. 

"On je u srijedu 19. veljače 2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu. Prema nama dostupnim informacijama koje smo dobili od obitelji, u nedjelju 23. 2. 2020. zaprimljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa. U kompaniji je pokrenut postupak djelovanja predviđen za ovakve krizne situacije te smo u direktnom kontaktu sa stručnim tijelima i službama", poručuju iz tvrtke. 

Zaposlenici će do daljnjega raditi od kuće, doznaje Hina u toj tvrtki. Direktorica marketinga u Ericssonu Snježana Bahtijari rekla je da je u tvrtku poslijepodne stigla epidemiološka služba radi daljeg postupanja, a javio im se i Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Radnici Ericssona poručuju da među njima nema panike, ali ipak, nije im svejedno te se nadaju da nije zarazio još ljudi. Mladić je u Italiji bio s djevojkom. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako će se koncentrirati na kontakte koje mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način.

Pročitajte i ovo Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 pravila ponašanja Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upute za građane Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Podsjetimo, ministar Beroš rekao je da mladić u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti. "Nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način", kaže ministar.

Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

"Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od infekcija sličnih gripi", ustvrdio je Beroš..

Zdravstveni je sustav spreman i napravit ćemo sve za sigurnost zdravlja nacije, istaknuo je ministar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene