Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkaz Vesni Balenović nije nezakonit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalna naftna kompanija izvanrednim otkazom nije povrijedila ustavna prava Vesne Balenović, bivše zaposlenice Ine koja godinama tvrdi da su se u toj tvrtki radile brojne nezakonitost, zaključio je danas Ustavni sud.

Otkaz je bio zakonit i njime nisu povrijeđena ustavna prava Vesne Balenović, kazao je sudac Mario Kos, obrazlažući odbijanje ustavne tužbe.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Plin puni gradsku blagajnu Kontinuirani izvor prihoda Plin puni gradsku blagajnu: "Iduće godine trebali bi uprihoditi oko 1,4 milijuna eura"

Odluka je usvojena s devet glasova za i četiri protiv, a istaknuto je i da je ovaj slučaj dobar povod da država zakonom zaštiti instituciju "zviždača", odnosno osoba koje javno ukazuju na korupciju i kriminal u svojoj okolini.

"Potrebno je propisati jasnu proceduru kada je zaposleniku dozvoljeno govoriti protiv njegove tvrtke", kazala je sutkinja Agata Račan.

Vesna Balenović otpuštena je iz Ine nakon niza napisa u medijima 2001. u kojima je ukazivala na navodni kriminal, korupciju i financijske malverzacije u toj tvrtki.

Do podnošenja ustavne tužbe prošla je sve pravosudne stepenice od Općinskog do Vrhovnog suda i svaki puta izgubila parnicu s obrazloženjem da je neodobrenim istupanjem u tisku i objavom financijske dokumentacije oštetila državnu naftnu kompaniju.

Ustavni sud nije prihvatio njeno mišljenje da joj je otkazom
povrijeđeno ustavno pravo na jednakost pred zakonom i sudovima te da odluke protiv nje nisu bile utemeljene na zakonu.

Osim toga, Vesna Balenović je zahtjev za ukidanjem odluka Općinskog, Županijskog i Vrhovnog suda, koji su potvrdili zakonitost njezinog otkaza, u ustavnoj tužbi pravdala tvrdnjama da su joj prekršena prava na slobodu mišljenja i izražavanja te na rad i slobodu rada.

Osim otkaza, Vesna Balenović je u međuvremenu "zaradila" i dvije tužbe za klevetu i to od predsjednika Uprave hrvatske naftne kompanije Tomislava Dragičevića te bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Ine Slavka Linića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene