Stravičan zločin u Pagu (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 5
Stravičan zločin u Pagu (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 5 Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Štefica Karačić, šefica inspekcije u slučaju s Paga koji je zgrozio Hrvatsku, u Dnevniku Nove TV je u subotu potvrdila da je sud, na temelju prijedloga Centra za socijalnu skrb, još 2013. donio odluku o oduzimanju djece roditeljima, ali ovrhu je njihov odvjetnik ipak uspio spriječiti dodatnom procjenom psihijatra. U ponedjeljak se sastaje Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb koje bi trebalo raspravljati o prijedlogu smjene ravnateljice. Otac se i dalje brani šutnjom.


I dalje se slaže mozaik koji je prethodio tragediji na Pagu. Što je spriječilo Centar za socijalnu skrb da oduzme djecu roditeljima, otkrila je prva žena stručne inspekcije, Štefica Karačić, u Dnevniku Nove TV u subotu.

Vezani članci Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Paga: Grad je za djecu dao 30 tisuća kuna, a obitelj je taj novac zloupotrijebila. To je posao za institucije Davor Bernardić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Bernardić traži ostavku ministrice Murganić: "Zna li ona nešto što javnost ne zna?"

"U cijeli postupak priložen je jedan dokaz psihijatra i procjena psihijatra da djecu ne treba odvojiti od roditelja nego da treba ići u jedan dugački postupak procjenjivanja i vidjeti što će se dalje događati", rekla je Karačić za Dnevnik Nove TV.

Ravnateljica prozvanog centra za socijalnu skrb grada Zadra ni danas ne želi pred kamere. Odvjetnik obitelji koji je angažirao psihijatra temeljem čijeg nalaza su djeca ostala roditeljima o ovoj temi ne želi govoriti.

Psihijatrica koja je pak dala mišljenje da djeca mogu ostati u obitelji cijeli dan nije dostupna.

Utvrde li se propusti odvjetnik Veljko Miljević napominje kako bi se na meti istražitelja mogla naći i psihijatrica.

Stravičan zločin u Pagu (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 5 Odvjetnik Veljko Miljević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Da li je službena osoba prekoračila svoje ovlasti,  nije postupila u granicama svoje ovlasti tj. donijela pogrešnu odluku, a pritom bila svjesna da ta odluka može biti pogrešna", kaže Miljević.

Općinski sud na Pagu, koji je sudjelovao u cijeloj priči od 2015., više ne postoji. Pripojen je zadarskom na kojem kažu da ništa ne mogu komentirati jer nemaju službenu informaciju. 

Odvjetnik oca koji je bacio djecu s balkona potvrdio nam je kako se njegov klijent i dalje brani šutnjom, a odluku o žalbi na istražni zatvor još nisu donijeli. Zakon u ovom slučaju jasan, branitelj za žalbu ima rok od tri dana koji počinje teći kada primi rješenje.

"Ako se bude žalio na rješenje o određivanju istražnog zatvora tada izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odlučuje o toj žalbi", kaže Hrvoje Visković sa Županijskog suda u Zadru.

Otac ima pravo podnijeti žalbu i na rješenje državnog odvjetništva o pokretanju istrage u roku od osam dana.

Popravlja se zdravstveno stanje djece

Jedina dobra vijest u cijeloj ovoj mučnoj priči jest da je njihovo stanje iz dana u dan sve bolje. Postoji mogućnost da će najteže ozlijeđena djevojčica, koja je u Zagrebu, u ponedjeljak biti prebačena s intenzivne skrbi na bolnički odjel.

Preostalih troje djece u Zadru se oporavljaju prema očekivanjima. Uz majku, u nedjelju im se u bolnici pridružila i starija sestra. Njihov izlazak iz bolnice očekuje se već kroz nekoliko dana.

 

Bolnica je u stalnom kontaktu sa socijalnom službom i ne želi forsirati njihov izlazak, cilj je da izađu svi zajedno i da im se za prvu ruku pronađe prikladan smještaj. 

Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar, potvrdio je da su djeca bolje. Evo, sad sam baš bio kod njih, oni se igraju, crtaju, pišu. Već se vesele, tako da smo potpuno zadovoljni njihovim oporavkom. S druge strane, mi redovito radimo kontrolne preglede i, kažem, zadovoljni smo kako to sve skupa dobro ide“, rekao je Karuc.

U ponedjeljak bi njihovo stanje u zadarskoj bolnici trebao procijeniti i klinički psiholog. I najteže ozlijeđenoj djevojčici u Zagrebu bi trebala biti pružena psihološka pomoć s obzirom na traumu koju je proživjela.

U Zadru se u ponedjeljak sastaje i Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb. Nakon što su otkriveni teški propusti, očekuje se da će na stolu imati izvješće o provedenim nadzorima, o čemu će najprije raspraviti, a onda i zatražiti očitovanje ravnateljice, čija je smjena predložena u petak.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju