Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odvjetnik sve stopirao

Šefica inspekcije otkrila u Dnevniku Nove TV: Ocu i majci s Paga djeca su trebala biti oduzeta još 2013.!

Gošća Dnevnika Nove TV glavna šefica inspekcije slučaja Štefica Karačić (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Gošća Dnevnika Nove TV glavna šefica inspekcije slučaja Štefica Karačić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Štefica Karačić, šefica inspekcije koja provodi nadzor u slučaju iz Paga, u Dnevniku Nove TV je potvrdila da je još 2013. godine predloženo da se djeca oduzmu roditeljima, što je tada uvažio i sud. No, to se ipak nije dogodilo.

Imate li danas nova saznanja o slučaju? Što je vaša inspekcija doznala?

Pročitajte i ovo Dr. Edi Karuc, Odjel intenzivnog liječenja OB-a Zadar (Foto: Dnevnik.hr) DR. EDI KARUC ZA DNEVNIK NOVE TV Liječnik iz zadarske bolnice: ''Nikada nismo vidjeli ovakvo što. Od teških trauma djeca nisu mogla ni plakati..." Slika nije dostupna bit će vještačenje Što je nagnalo oca monstruma na strašan čin? Forenzička psihijatrica otkriva što može dodatno potaknuti ovakvu reakciju

Naša inspekcija završila je ključni dio svog stručnog nadzora.

Onda već imate neke informacije?

Naravno da imamo. Mi smo napravili uvid u dokumentaciju, spise. Obavili smo razgovore sa socijalnim radnicima i ravnateljicom, tako da možemo govoriti o tome u kakvom je tretmanu bila obitelj.

Što ste utvrdili?

Da se radi o obitelji koja je bila u tretmanu zadarskog Centra od 2012., ali zapravo 2013., pa do ovog užasnog događaja.

Kakav je to bio tretman? Je li bio korektan?

To su bile mjere obiteljsko – pravne zaštite. Radilo se s njima kao s obitelji pod rizikom. U prvoj fazi rada s obitelji bio je usmjeren na poteškoće, vezano uz odgoj najstarijeg djeteta kada je Centar podnio sudu prijedlog - tada je u obitelji bilo troje djece - da se roditeljima oduzme pravo, da se djeca zbrinu izvan obitelji. Sud je odluku uvažio i donio odluku u skladu s prijedlogom.

Ali djeca su ostala. Zašto?

Došlo je do određenih intervencija od strane odvjetnika koje su zaustavile oduzimanje djece.

Kako je to moguće?

Moguće je jer je u cijeli postupak priložen dokaz psihijatra i procjena psihijatra da djecu ne treba odvojiti od roditelja nego da treba ići u jedan dugačak postupak procjenjivanja i vidjeti što će se dalje događati. Temeljem toga Centar se povukao jer je morao uvažiti i mišljenja drugih stručnjaka i taj je postupak obustavljen. Istovremeno s tim prijedlogom sudu, bio je pokrenut i kazneni postupak protiv roditelja zbog zlostavljanja najstarije kćerke koji nije zaustavljen, ali je trajao četiri godine i tek krajem 2017. ti su roditelji osuđeni za zlostavljanje najstarije djevojčice.

Koji su vaši sljedeći koraci?

Sljedeći koraci naše komore, strukovne organizacije su da kada mi napravimo svoje izvješće, s prijedlogom povjerenstvu sa stručni nadzor, procjenjivat će se ima li i koji su to propusti stručnih radnika i hoće li se ili neće nastaviti postupak u smislu mogućih sankcija.

Tko je prema vašem mišljenju zakazao u ovom slučaju? Ministrica je zatražila smjenu ravnateljice. Što na to kažete?

Ministrica je pokazala svoju odgovornost za sustav socijalne skrbi. Ne bih se složila da je njeno postupanje prebacivanje odgovornosti na struku. To su ovlasti ministrice, temeljem zakona o socijalnoj skrbi. Nije to niti prejudiciranje nalaza, jer ravnatelj je čelna osoba u ustanovi i naravno da je odgovornost ravnatelja, povlačenje ravnatelja u ovakvom trenutku moralni je čin, u ovakvim teškim situacijama.

Roditelji su imali pravomoćnu presudu zbog počinjenja kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zlouporabe djetetovih prava. Je li to trebao biti dovoljan signal socijalnim radnicima da pojačano nadziru i prate stanje u ovoj obitelji? I svim drugim institucijama?

Obitelj je bila u pojačanom nadzoru. Nažalost, tu se postavlja pitanje odgovornosti i drugih koji su bili uključeni u praćenje te djece.

Koga sve?

Prije svega vrtića u koji su ta djeca bila uključena, pa zatim njihova pedijatra. Možemo govoriti i o školi, o sudu koji je vodio postupak. Puno je elemenata koji su otežali rad Centra za socijalnu skrb.

Ima li netko da nije tu zakazao?

Mislim da je ovaj slučaj još jedan od slučajeva u nizu koji nije opteretio samo sustav socijalne skrbi, nego uopće javni sustav. Sve naše službe koje su dužne djelovati i postupati kada je u pitanju dobrobit djece i da će sada ovako nešto šokantno što se dogodilo zapravo biti jedna prek-retnica u području međuresorne suradnje.

Žalost je da se nešto ovakvo mora odgoditi.

Svaki put se usmjerimo na rad socijalnih radnika, na rad Centra za socijalnu skrb, obilježimo ga kao najslabiju kariku, a da se zapravo pitanje odgovornosti i uloga cijele zajednice negdje izgubi iz fokusa.

Čija je odgovornost da sve to funkcionira?

Nitko baš ne želi biti koordinator. Svi bi da rade svoj dio posla. Centar za socijalnu skrb i sustav socijalnu skrb imaju svoju odgovornost za zaštitu dobrobiti djece. Ona im je delegirana i propi-sana zakonom o socijalnoj skrbi i obiteljskim zakonom i nizom drugih propisa. Mi ne bježimo od svoje odgovornosti, ali naše odluke se ne donose na temelju samo jednog podatka. Trebamo informacije i od drugih.

Majka ima presudu za zanemarivanje, kako struka gleda na to da je sada je s djecom u bolničkoj sobi?

Ovo je traumatična situacija za sve, posebno za tu djecu. Djeca imaju emocionalni odnos sa svojom majkom. Mi nemamo nikakve informacije da je majka zlostavljala djecu. I u ovoj tako teškoj situaciji, dok su oni u sigurnim uvjetima, mislim da je pozitivno da majka bude s njima. Kada više ne budu trebali zdravstvenu skrb ovog tipa, Centar će donijeti odluku gdje će oni dalje živjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene