Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana prolaska

Ostojić: Ekonomskim migrantima ograničenje dok EU na zauzme jasno stajalište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u tranzitnome centru za izbjeglice u Slavonskome Brodu da ekonomskim migrantima iz zemalja koje nisu zahvaćene ratnim zbivanjima ostaje zabrana prolaska balkanskom izbjegličkom rutom dok o tom problemu jasno stajalište ne zauzme Europska unija.

Ostojić je podsjetio kako je dodatno razdvajanje među izbjeglicama posljedica jednostrane odluke Slovenije te njezina zahtjeva za vraćanje ekonomskih migranata u Hrvatsku. "U ovom trenutku u Njemačakoj nema tog ograničenja", istaknuo je Ostojić. UNHCR je prošlog tjedna upozorio da bi se zbog zaustavljanja ekonomskih migranata na makedonsko-grčkoj granici mogle otvoriti nove rute, s čim se slaže i Ostojić, koji je podsjetio na novu rutu preko Bugarske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović: 'Broj izbjeglica smanjit će se nakon izbora u Turskoj' Slika nije dostupna Srbijanske policije nema IZGJEGLICE U HRVATSKOJ Više od tisuću migranata čeka ulazak u Hrvatsku u Berkasovu

Ostojić je rekao kako su ilegalni prijelazi prijetnja i drugim zemljama na ruti. Po hrvatskim podatcima, udio ekonomskih migranata trenutačno je 6,3 posto, a na početku izbjegličke krize bio je oko 1,6 posto. Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 457.005 osoba, a u protekla 24 sata kroz tranzitni centar u Slavonskome Brodu 3060 osoba.

U odnosu prema prošlom tjednu blago raste broj izbjeglica u tranzitu, no te brojke su još znatno manje od prosjeka od 6500 osoba, koliko ih je prosječno na dan prolazilo kroz Hrvatsku.

Nacrt zaključaka: Turska će pomoći EU u suzbijanju migracije u zamjenu za novac

"Jedan od razloga su vremenske prilike. Drugi je dodatna aktivnost turske obalne straže u svjetlu briselskog sastanka. Međutim, vraćamo se na stare brojke", rekao je Ostojić i dodao da je od ponoći do devet sati u Hrvatsku ušlo 2016 osoba, koje su u međuvremenu nastavile put prema Sloveniji.

Ministar je rekao kako se ne može očekivati da sustav u Turskoj odmah profunkcionira u potpunosti te je podsjetio da bi hotspotovi u Turskoj trebali zaustaviti priljev izbjeglica na grčke otoke. Za zaustavljanje izbjegličkog vala u Turskoj Hrvatska bi kroz zajednički fond EU-a trebala osigurati sedam milijuna eura. Ostojić je objasnio stajalište premijera Milanovića kako Hrvatska trenutačno ne može preuzeti tu obvezu jer je riječ o iznosu koji će morati pričekati konstituiranje nove vlade.

Govoreći o prošlotjednom posjetu Grčkoj i Makedoniji, ministar je rekao da je hrvatska posada koja je sudjelovala kao dio Frontexa dobila i pohvale grčkih domaćina. Tijekom posjeta Makedoniji, po Ostojićevim riječima, dogovoreno je uvođenje sustava evidencije koji će biti usklađen s hrvatskim standardima, što bi trebalo olakšati i poboljšati nadzor. U sklopu međudržavne suradnje Hrvatska će Makedoniji donirati potrebnu opremu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene