Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelj preminule novinarke Ane Rukavine, Hrvatska udruga leukemija i limfomi i redakcija Vjesnika potpisali su danas, nakon komemoracije novinarki koja je umrla od leukemije, zajedničku izjavu o osnivanju Humanitarne zaklade Ana Rukavina.


Cilj zaklade je prikupljanje financijskih sredstava za formiranje Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i banke matičnih stanica.

Vezani članci Slika nije dostupna MUP i Zaklada Rukavina za pomoć oboljelima od leukemije i limfoma Slika nije dostupna Zamrznuta prva krv iz pupkovine

Za to je potrebno oko sedam milijuna kuna. Dosad je u dobrotvornoj akciji 'Spas za Anu', u kojoj je prikupljan novac za njezino liječenje u SAD-u, osigurano najmanje 1,2 milijuna kuna, a najavljene su i nove donacije, rekla je tajnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi Jadranka Santini.

Od ukupne svote će se 2,5 milijuna kuna upotrijebiti za nabavu opreme za Zavod za tipizaciju tkiva Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Ostatak je potreban za tipizaciju 10.000 ljudi čiji će podaci ući u registar. Tipizacija je postupak određivanja podudarnosti matičnih stanica i koštane srži kod davatelja i korisnika.

Do registracije zaklade novac koji je dosad prikupljan čuvat će se na računu Udruge i osobnom računu Ane Rukavine, najavila je Santini.

Dogovoreno je kako će predsjednica zaklade Ane Rukavine biti njezina majka Marija Rukavina, a članovi Upravnog odbora bit će Anine kolege novinari koji su sudjelovali u akciji prikupljanja pomoći.