Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U strogoj tajnosti počinju pregovori o sastavljanju gradske vlasti u Osijeku. Anto Đapić relativni je izborni pobjednik lokalnih izbora i najizgledniji osječki gradonačelnik.


HSP je danas uputio službeni poziv HDZ-u da, kao dvije najjače stranke u Gradskom vijeću otpočnu pregovore o koaliciji i podjeli vlasti u Osijeku.

Vezani članci Žarko Tušek, Viktor Šimunić, Emil Gredičak Nova snimka pokazuje kako je Tušek tražio sastanak: "On je rekel da bi si mogli sesti". Čuje se i kako se HDZ-ovac ispričava jer je došao - iz samoizolacije Andrej Plenković Premijer novinarima dijeli lekcije, a na konferenciju kasnio više od sat vremena: "To je njegov princip - ja govorim, vi slušate, kad ja dolazim, vi čekate"

Unutar HDZ-a navodno postoji nesuglasje oko koalicije s Antom Đapićem, žele pregovore, ali i funkciju gradonačelnika. HDZ ih sada drži u šaci jer samo o Ivi Sanaderu ovisi hoće li Antu Đapića politički oživjeti, nakon što ga je 'dotukao' na desnici na proteklim izborima.

‘Pobjedom HSP-a na izborima definirano je da gradonačelnik bude naš nositelj liste Anto Đapić. Partneru nudimo sve funkcije koje su do sada imali naši bivši partneri’, rekao je Gordan Matković, predsjednik osječkog HSP-a.

Dio HDZ-a ne želi surađivati s Đapićem, jer bi uz potporu HDSSB-u dobili mjesto gradonačelnika. Bez obzira na večerašnje pregovore i sastanke, čini se da će se osječka gradska vlast ipak sastavljati u Zagrebu.

HDSSB je sinoć u Saboru spasio Sanaderovu odgodu primjene ZERP-a, što je pokrenulo priče o mogućoj koaliciji, no u osječkom HDSSB-u opovrgavaju bilo kakve kombinacije i pregovore o gradskoj vlasti.

Ali, činjenica jest da ni Šišljagiću ni Sanaderu ne odgovara jak Anto Đapić . Navodno je i sam Ivo Sanader svojim osječkim kolegama rekao da ovoga puta HDZ treba dobiti gradonačelnika. Jer tko sada zasjedne na čelo grada, vladat će dosta dugo.

‘Mogu reći da će Osijek vrlo brzo dobiti gradonačelnika iz redova HDZ-a’, rekao je Miroslav Škoro.