Osječani troše novac na sredstva protiv komaraca jer je u gradu invazija krenula ranije nego inače. Građanima ne idu na ruku ni gradski planovi, a ni vremenska prognoza.

Galerija


Osijek, grad poznat po velikom broju rekreativaca, suoćava se s problemima koje izaziva velik broj komaraca. A da nije samo ljudima teško, pokazuje i primjer konja udruge "MOGU", koji služe za terapijsko jahanje.

Vezani članci Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prvi rezultati zaprašivanja: Uništeno je 96 posto komaraca, ali tretiranje pošasti se nastavlja Aviotretiranje komaraca u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Slavonci napokon dobili pomoć iz zraka, no pojavio se novi problem: "Bez posebnog tretmana uskoro bi se sve moglo ponoviti"

"Mi pokušavamo zaštititi naše konje jer su nemirni kad ih oni bodu i dovode u rizik djecu koja su na njima s obzirom da tresu glavom i cijelim tijelom", rekla je predsjednica udruge, Marijana Koprivnjak.

Kako bi uklonili rizik za djecu, konji tijekom jahanja nose kapicu i štitnike za uši, a sve to da bi se obranili od komaraca koji su u grad ušli zbog visokog vodostaja Dunava.

"Počet ćemo s nekakvim aktivnostima poput zadimnjavanja ulica kad za to budu uvjeti, kad dobijemo preporuke nadležnog ZZJZ koje provodi monitoring", rekao je Romano Kristić, pročelnik grada Osijeka za socijalnu zaštitu.

"Monitoring odraslih komaraca ovisi o vremenskim prilikama. Ako ne bude kiše, s monitoringom krećemo idući tjedan", rekao je Darijo Brdarić, voditelj ZZJZ-a.

Iako su stigli ranije nego inače, iz grada poručuju da nema razloga za brigu: "Tri milijuna kuna bi trebalo biti dovoljno za ovogodišnje tretmane", rekao je Kristić.

Dok je lijepog vremena i sunca, bit će i zujećih krvopija. S pogoršavanjem vremena, nestat će i komaraca. Građanima bi tako lakše moglo biti tek u subotu, za kada je najavljeno kišovito vrijeme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr