Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Podignute nove optužnice za ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je danas pred Županijskim sudom u optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana srpske nacionalnosti zbog kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Od optuženih, dvojica se nalaze u pritvoru, a prvookrivljeni nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Slika nije dostupna Društvo logoraša traži proširenje optužnice za zločin u Lovasu

Od rujna 1992. do kolovoza 1995. za okupacije sela Dalja kod Osijeka okrivljeni N.S.(1958.) obnašao je dužnost zapovjednika voda paravojne postrojbe vojne policije u Dalju, a M.K.(1966.) i R.K. (1950.) bili vojni policajci, navodi se na internetskim stranicama Županijskoga državnog odvjetništva.

U ostvarenju plana protjerivanja preostaloga nesrpskog stanovništva okrivljeni su, po optužnici, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava privodili i ispitivali Hrvate i Madžare te ih fizički i psihički zlostavljali. 

U mučenju su teško ozlijedili sedam osoba, a jedna je preminula od posljedica ozljeda. Okrivljeni M.K. i R.K. nalaze se u pritvoru zbog posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, a N.S. nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima te je protiv njega određen pritvor i izdana tjeralica, izvijestili su u Županijskom državnom odvjetništvu.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac kazao je za Hinu kako su dvojica okrivljenika u osječkom zatvoru od ožujka. 

Dodao je kako su srpske paravojne postrojbe za okupacije Dalja osnovale radni logor u kojem je protivno međunarodnom humanitarnom i ratnom pravu radilo oko 80 civila hrvatske i madžarske nacionalnosti kao djelatnici radnog voda. 

Oni su na najteži fizički i psihički način kažnjavani, a većinu muče trajne zdravstvene posljedice, od kojih je jedan i smrtno stradao, rekao je Rožac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene