Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Oružane snage RH spremne za pristupanje NATO savezu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u Gašincima kako su Oružane snage RH spremne za pristupanje NATO savezu te da su osim uvježbanosti pokazale da mogu koordinirano i sinkronizirano djelovati sa zemljama partnerima.

Predsjednik Mesić, uz ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Josipa Lucića te drugih civilnih i vojnih dužnosnika, danas je nazočio "Danu uvaženih gostiju" međunarodne vojne vježbe "Adriatic-Aurora 08", koja se na vojnom poligonu "Gašnici", kod Đakova, održava od 17. do 30. lipnja.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

U vježbi, na temelju Američko-jadranske povelje o vojnoj i političkoj suradnji Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Država, uz pripadnike Oružanih snaga RH sudjeluje po jedan pješački vod iz Albanije i Makedonije te postrojbe američke Nacionalne garde iz Minnesote, Vermonta i New Jerseya.

U vježbi je sudjelovalo više od 1.800 pripadnika oružanih snaga tih zemalja. To je ujedno i završna vježba za pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, koji u kolovozu, odlaze u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Afganistan.

U nekoliko radnih točaka sudionici vježbe danas su prikazali taktičke situacije bojevog gađanja iz vatrenog oružja, upada u objekt, pratnje i zaštite konvoja od oružanog napada, uz zračnu potporu te suzbijanja demonstracija i zaštite vojne baze od pješačkog napada.

Govoreći sudionicima vježbe nakon njezina završetka, Mesić je istaknuo kako je impresioniran profesionalnošću njezine izvedbe, jer je, kao najkompleksnija vježba do sada izvedena u našoj zemlji, pokazala da udovoljava zadaćama koje se odnose na uvježbanost naših Oružanih snaga.

Takve vježbe nisu značajne samo zbog odlazaka u vojne misije, već i zbog pokazivanje naše sposobnosti da se mjerimo s najuvježbanijim zemljama svijeta, dodao je.

Ministar Vukelić rekao je za vježbu da je sjajno izvedena te da je riječ o prvoj vježbi koju je vodila hrvatska strana, što, kako drži, potvrđuje sposobnost i stručnost Oružanih snaga RH.

Zamoljen da komentira činjenicu da još nema rezultata istrage o prošlogodišnjem padu vojnog helikoptera u Vukovaru, predsjednik Mesić je izjavio kako se u istrazi o tome događaju ništa ne skriva.

Vukelić je dodao kako istražno povjerenstvo radi svoj posao, bez pritisaka i prikrivanja, te da je svoje izvješće najavilo polovicom godine, o čemu će javnost biti izviještena.

Po završetku vježbe "Adriatic-Aurora 08" u obližnjem mjestu Gašnici održat će se svečanost završetka obnove Vatrogasnog doma, školskog igrališta i jedne lokalne ceste, što je financiralo Zapovjedništvo američkih vojnih snaga u Europi, a radove su obavile inženjerijske postrojbe zemalja sudionica vježbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene