Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oporba nemoćna u saboru

Božo Petrov o još jednoj krizi iz koje se izvukla Plenkovićeva Vlada: ''Ovo je zadnji ples nekih političara koji nakon ovoga mogu na zavod za zapošljavanje''

Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr)
Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kandidati za pozicije ministara pred Saborom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Vlada Andreja Plenkovića preživjela je još jednu krizu, možda i najveću dosad i popraćenu velikom rekonstrukcijom. U svemu tome, oporba se još jednom pokazala nemoćnom u Saboru. O rekonstrukciji Vlade s Mostovim šefom Božom Petrovom razgovarao je Mislav Bago u Dnevniku Nove TV.

Plenkovićeva Vlada preživjela je još jednu krizu, a u svemu tome, oporba se još jednom pokazala nemoćnom u Saboru. O rekonstrukciji Vlade je s čelnikom Mosta Božom Petrovom razgovarao Mislav Bago.

U zadnju godinu mandata, ovom potvrdom novih ministara i ministrica, Andrej Plenković ulazi s komotnom većinom od 82 zastupnika. U čemu vi to u oporbi ne uspijevati, a on uspijeva skupiti većinu i imati sigurnu zadnju godinu?

To je samo zbog, ja bih rekao, financijske egzistencjialne ugroženosti pojedinih saborskih zastupnika koji znaju da će im ovo biti zadnji ples u politici, a nakon toga mogu na zavod za zapošljavanje. Oni koji nisu imali karijeru prije ovoga ili siguran posao prije samog bavljenja politikom, neće imati ni nakon ovoga.

Idemo na nove ministre, ne ulazeći, naravno, u njihova imena i prezimena. Bili ste u Vladi pa znate, otprilike, što oni mogu učiniti za godinu dana?

Ne mogu ništa. Oni su dovedeni da zdušno obave vatrogasni zadatak, da pogase sve ove afere koje idu sumanutom brzinom zadnjih mjeseci u Vladi.

Gospodin Plenković danima govori: 'Ne želim da se korupcija veže uz mene i moje ministre'. Miče sve ljude koji se u medijima povezuju uz neke suspektne poslove. On je, što se njega tiče, uspio u tome da disciplinira Vladu da je pod njegovom apsolutnom kontrolom.

Ispod svake je razine, rekao bih, da netko ne želi nikakve niti aluzije na korupciju u Vladi, a onda te iste inkriminirane ljude šalje u Sabor kao da je Sabor popravni dom.

Ali i vi i ja znamo da je mandat neotuđiv i da je to tako već 30 godina, da je to stvar svakog zastupnika ili bivšeg ministra, koji se vrati u saborske klupe, hoće li ostati zastupnik ili će dati ostavku.

Da, to je njegova obrana, ja bih rekao, da onda on nema svoje ljude uopće pod kontrolom i da stranku ne drži pod kontrolom ako se ne može inkriminiranim ljudima zahvaliti i reći: 'Vi niste dostojni biti predstavnici HDZ-a niti u Vladi niti u Saboru'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna božinoviću nije bilo smiješno Riener se malo zabunio, a Bulj poentirao: "Kuščević, doktor za nekretnine"

Jeste li u oporbi možda razmišljali da je vaša cijela ova strategija, dobro, vi ne možete utjecati na imena, ali općenito ovih napada i kritika na Vladu posljednjih godinu ili dvije možda nije uspjela jer se ta vladajuća koalicija nije ni na koji način rascijepala?

Ne. Zato što njih veže isti interes da ovi koji su ušli budu koalicijski partneri HDZ-u. Imaju samo predatorski instinkt, ali isti takvi su im glavni partneri, tako da njih veže isti interes zato oni niti nemaju nekih moralnih i vrijednosnih načela.

Nakon današnjeg glasanja, mislite li da ćemo odraditi do kraja mandat ove Vlade i ove većine?

Pa vjerujem da hoćemo. I 2017. godine sam isto najavljivao da ima on svojih spavača. Ima on, kao što sam rekao, već ljudi koji jednostavno ne znaju kada završi ovaj saziv Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prve izjave Premijer okupio buduće ministre, jednog već istražuje Povjerenstvo za sukob interesa: ''To je bio manji previd''

Prije odlaska na ovu ljetnu stanku, Odbor za Ustav je procijenio i odlučio da nema osnova da se sazove izvanredna sjednica, tako da će se o nepovjerenju ministru Kujundžiću raspravljati tek na jesen. Vi ste, naravno, protiv toga. Zbog čega?

U Ustavu jasno stoji da se mora sazvati izvanredna sjednica u trenutku kada jedna petina saborskih zastupnika da svoje potpise, što smo i učinili. A dobro, od postojećih vladajućih sam i očekivao da krše Ustav. 

Moram vas pitati, odlazite i vi na odmor, ali najesen vas očekuju unutarstranački izbori. Vi osobno ćete se opet kandidirati za predsjednika stranke?

I to stoji kao mogućnost.

Hoćete li ili nećete?

Vidjet ćemo. Ono što je meni najzanimljivije jest da želim čuti članove Mosta. Ima do kraja dovoljno vremena. Na tom izbornom Saboru ćemo predstaviti i prijedlog našeg programa, za koji smatram da članovu trebaju odlučiti kakav će biti, i izmjene statuta. No, u svemu ovome, nas čeka radno ljeto. Mi želimo ubaciti vode u Ustav.

Aktualno Saborski Odbor za Ustav odlučio da je Kujundžić manji prioritet: Mostov prijedlog za smjenu ministra će čekati jesen +0 Andrej Plenković i Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Saborski Odbor za Ustav odlučio da je Kujundžić manji prioritet: Mostov prijedlog za smjenu ministra će čekati jesen 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene