Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zimski uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, u Lici uz snijeg i magla, a u Hrvatskom primorju bura, javlja Hrvatski autoklub (HAK) i upozorava vozače da na put kroz Gorski kotar i Liku ne kreću bez zimske opreme.


Snježna mećava u Lici zabijelila je Gospić, Korenicu, Plitvice, a najviše snijega, 15 centimetara i više, palo je u velebitskim predjelima. Snijeg otežava promet, a najveće teškoće uzrokuje olujna bura u Primorju, koja mjestimice na udare puše brzinom većom od 100 kilometara na sat.

Vezani članci Slika nije dostupna U Gorskom kotaru snijeg otežava vožnju Slika nije dostupna Snijeg u Gorskom kotaru i Lici

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru, uključujući A 6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Bosiljevo. Snijeg pada i u Lici, no zasada nema posebnih ograničenja za pojedine skupine vozila, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski. Magla mjestimice dodatno smanjuje vidljivost u Lici, posebice na dionicama autoceste A 1 od čvora Bosiljevo do tunela Mala Kapela, te od čvora Gospić do tunela Sveti Rok, a jak vjetar puše na dionici između čvorova Skradin i Prgomet.

Zbog bure je na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene i na Krčkom mostu zabranjeno prometovanje za motocikle, autobuse na kat i vozila s kamp prikolicama (I. skupina), a između Bakra i Senja i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Zbog prosvjeda prekinut je promet na D 2, Podravskoj magistrali u mjestima Ludbreg, Virovitica i Nova Bukovica te na državnoj cesti D 34 u Čadavici.

Na graničnim prijelazima promet je rijedak. U prekidu su katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Vis-Split. Ostali trajekti i katamarani plove redovito. (Hina)