Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo financija izvijestilo

Operacija 'Pangea III': Otkriven ilegalan promet lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carinski službenici osam hrvatskih carinarnica otkrili su deset slučajeva nezakonita prometa lijekova, priopćeno je iz ministarstva financija.

'Carinski službenici u devet slučajeva lijekove su vratili pošiljateljima, a za jednu pošiljku robe, tablete sildenafil citrate, dopremljene iz Indije i namijenjene primatelju u Hrvatskoj, sumnja se da povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva te su pod provjerom', navodi se u priopćenju, koje je izvijestilo o međunarodnoj carinskoj operacije 'Pangea III'. Pregledane su ukupno 15.443 poštanske pošiljke, uključivo pismovne, preporučene i paketne, a u deset slučajeva su 'otkrivene nepravilnosti u slanju lijekova od fizičkih osoba iz inozemstva za primatelje fizičke osobe u Hrvatskoj'.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

>> U riječkoj luci zaplijenjeno 10 tisuća komada robe iz Kine

'Budući da promet lijekova i medicinskih proizvoda na veliko, što uključuje i uvoz, mogu obavljati isključivo pravne osobe koje imaju dozvolu za promet na veliko lijekova i medicinskih proizvoda te da lijekove i medicinske proizvode ne mogu uvoziti fizičke osobe u poštanskim pošiljkama iz inozemstva, u svih devet slučajeva lijekovi su vraćeni pošiljateljima', dodaje se.

Pregled redovite pošte

Kako je u pošiljici iz Indije riječ o tabletama sildenafil citrate, za koje se sumnja da povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva, zadržane su i u tijeku je postupak provjere. Međunarodna carinska operacija 'Pangea III' bila je usmjerena na otkrivanje krivotvorenih i zabranjenih lijekova i medicinskih proizvoda naručenih poglavito preko interneta, koji su stigli redovitom ili kurirskom poštom na carinsko područje Republike Hrvatske, objašnjava se.

U operaciji je sudjelovalo osam carinarnica koje na prostoru svoje nadležnosti imaju poštu carinjenja ili neku od kurirskih služba kao što su DHL, FEDEX. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene