Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjen dotok svježe vode

Neretva pod utjecajem klimatskih promjena: Voda je slana sve do Metkovića, ugrožen ekosustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neretva je, čak sve do Metkovića, sve slanija pa je u njoj sve više morskih riba, što je opasnost za one domaće vrste. Također, na nekim dijelovima, rijeka je toliko slana da se ne može koristiti za navodnjavanje.

Klimatske promjene i globalno zatopljenje imaju velik utjecaj na morske ekosustave južnog Jadrana i Dubrovačko-neretvanske županije. Smanjen je dotok slatke vode, a more, koje je teže, ulazi sve više u rijeku.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Pomor ribe u Australiji nesnosan smrad VIDEO Milijuni mrtvih riba preplavili rijeku: "Ovo je nadrealno"

Ribe koje žive u slanim vodama prate more i ulaze sve dublje u rijeku. Takve promjene predstavljaju opasnost za hrvatsko ribarstvo.

Neki dijelovi Neretve toliko su slani da ga stanovnici ne mogu koristiti za prijeko potrebno navodnjavanje nasada.

Problemi i u moru, ribe iz Sredozemnog mora koje su se prije samo pojavljivale u Jadranu i zimi odlazile, sada ostaju jer se Jadran zagrijao.

"Ako imate dvije vrste u istom prostoru tko je jači taj će drugog istjerati, za sada je primjer ta mramornica u Moluntu, živi bez problema tamoje nalazimo, ribari nam javljaju, očito je istisnula neku domaću vrstu sada je li u potpunosti to ćemo vidjeti tijekom istraživanja" kaže stanovnik Nenad.

Institut za more u posljednjih 20 godina bilježi sve više novih planktonskih vrsta, i to sve više toplovodnih.

Trenutno se događa taj bloom mnemiopsisa, želatinozna vrsta slična meduzi, ali pripada skroz drugoj skupini. Ona je napravila velike probleme u Crnome moru gdje je kolabiralo njihovo ribarstvo jer je jela riblja jajašca i mlađi i ostali zo plankton, tako da je trebalo desetljeće dok se to opravilo i sad je trenutačno njen bloom u sjevernom Jadranu", kaže Rade Garić, Institut za more.

Tek daljnja istraživanja i vrijeme pokazat će hoće li ovakve nove vrste ostaviti posljedice na hrvatsko ribarstvo, ali opasnost itekako postoji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene