Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što dalje od Njemačke

Opasni otpad iz Europske unije ipak stiže u središte Draganića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Remondis registrirana je sa sjedištem u Draganiću 13a, temeljni kapital je 1,13 milijuna kuna, a direktor je Belgijac Tom Vereecken.

"Dogodilo se upravo ono što smo najmanje željeli i na što smo dulje vrijeme upozoravali. Uskoro bi u Draganiću mogle završiti tisuće tona opasnog, infektivnog i raznog drugog otpada proizvedenog u Europskoj uniji", dio je ogorčenog komentara Josipa Tomačića, načelnika općine Draganić, nakon što je doznao da je prostor Ekologije Maržić u središtu mjesta kupila tvrtka Remondis.

Pročitajte i ovo Uklanjanje bačvi s karabitom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve zbog 4000 kuna zarade Ugrozili okoliš i napravili gotovo 400.000 kuna štete: Šestorka bacila 130 kanti s opasnim otpadom u dvije šljunčare pored Rijeke Policija na odmorištu Draganić, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Akcija na autocesti A1 Na odmorištu Draganić kod Karlovca puno je policije, provjerili smo o čemu je riječ

Riječ je o njemačkom divu u zbrinjavanju otpada. Tvrtka je u privatnom vlasništvu, nalazi se u vestfalskom gradu Lünen na rijeci Lippe.

Najveći reciklažni centar

Raspolažu brojnim postrojenjima za sortiranje otpada iz kojeg izvlače vrijedne sirovine. Prema informacijama iz Remondisa na ulaz u postrojenje doprema se masa najrazličitijih materijala i uređaja poput računala, tipkovnica, televizora i drugih elektroničkih naprava od najrazličitijih komponenti. Sve se usitnjava, a komponente se odvajaju da bi se na kraju procesa sekundarne sirovine skupile u kontejnere i odvozile, primjerice u čeličane.

Remondis posjeduje najveći centar za reciklažu u Europi. No u Draganiću sumnjaju da je čitava priča tako bezazlena.

"Primio sam predstavnike nove tvrtke koji su me uvjeravali da će se u bivšim pogonima Ekologije Maržić primjenjivati visoki standardi EU i da će ovaj prostor od njihova posla imati višestruke koristi. No postavlja se pitanje zašto te standarde i tu veliku korist nisu ostavili u svom dvorištu nego su odlučili otići što dalje od Njemačke", zabrinut je načelnik Draganića Tomačić.

Tvrdi i kako je svjestan da Draganić ima odličnu stratešku poziciju kao mjesto koje se nalazi na državnoj cesti, autocesti i željezničkoj pruzi koje nose oznaku broj jedan. Osim što su tako za sat ili manje od centara poput Zagreba, Karlovca ili Rijeke, mjesto je tek tri sata vožnje od Beča ili pet od Münchena.

Radikalne akcije

U Draganiću čekaju na odluku ministarstva na svoj prigovor vezan za zadnju dozvolu za skupljanje otpada Ekologiji Maržić, no spremni su i na radikalnije akcije. Tvrtka Remondis registrirana je sa sjedištem u Draganiću 13a, temeljni kapital je 1,13 milijuna kuna, a direktor je Belgijac Tom Vereecken. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene