Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije srušen'

Opačić: Rade se podzakonski akti Obiteljskog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekla je da su krenuli pisati sve podzakonske akte, dakle pravilnike koji će biti gotovi 1. rujna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je danas da se već radi na podzakonskim aktima Obiteljskog zakona, to jest pravilnika koji će biti gotovi 1. rujna.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Obiteljski zakon, reforma sustava... Najvažniji događaji u socijalnoj politici u 2013.

Novinari su danas Milanku Opačić pitali hoće li doći do promjene članaka 562. i 563. Obiteljskog zakona, tj. prijelazne i završne odredbe čije je hitno usklađivanje Ustavni sud zatražio jer se one mogu tumačiti tako da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona istog naziva. Odgovorila je da, što se nje osobno tiče, ona ne misli mijenjati ništa i misli raditi na tome da se pravni zastupnici formiraju do 1. rujna. Rekla je da su krenuli pisati sve podzakonske akte, dakle pravilnike koji će isto tako biti gotovi 1. rujna.

Opačić: Onaj tko manipulira djetetom može ostati bez skrbništva

'Meni je to važno. Ja radim na pripremi da zakon doista ima sve podzakonske akte da može krenuti raditi. Naši djelatnici u centrima su prošli sve vrste edukacije, a edukacije ćemo u rujnu imati i s odvjetničkim timovima i sucima', rekla je.

Ona je danas kazala da Obiteljski zakon nije srušen. Obiteljski zakon je na snazi, rekla je, a Ustavni sud reagirao je na jedno proceduralno pitanje. "Ovdje je riječ o tome da je Ustavni sud RH u šest dana reagirao na jedno proceduralno pitanje", istaknula je Opačić u izjavi novinarima ispred zgrade Vlade RH.

Na tvrdnju novinara da se Ustavni sud sprema rušiti meritum samoga zakona, Opačić je rekla da je Ustavni sud dosada srušio puno zakona, pa može srušiti i ovaj. 'Međutim, ako će Ustavni sud rušiti zakon koji isključivo radi u interesu zaštite djece, to je njihovo pravo. Ustavni sud se pozicionirao onoga trenutka kada je Vlada Zorana Milanovića došla na vlast', ustvrdila je Opačić.

ORaH: Obiteljski zakon je staromodan i konzervativan

Po njezinim riječima, preko tog zakona se 'nažalost već punih dvije godine prelamaju određeni lobistički interesi'.

'Naš interes je zaštiti djecu jer je nažalost iz dana u dan sve veći broj djece koja su traumatizirana lošim razvodom braka a centri za socijalnu skrb za sada nemaju niti jedan mehanizam da postave granice manipulativnim roditeljima', rekla je Opačić.

Ustavni sud je, odlučujući o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Obiteljskoga zakona koji su dale odvjetnice udurge B.a.B.e., od Hrvatskog sabora zatražio da odmah uskladi dva članka Obiteljskog zakona jer je utvrdio da oni, promatrani zajedno, ne zadovoljavaju zahtjevu vladavine prava. Ustavni sud je zaključio da se članci 562. i 563., odnosno prijelazna i završna odredba mogu tumačiti tako da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona istog naziva - zakon iz 2003. koji prestaje važiti 1. rujna i zakon iz 2014. koji je na snagu stupio 28. lipnja.


Milinković 'Nakon vašeg tumačenja osjećam da su mi oba oka zatvorena'

Izuzmu li se prijelazna i završna odredba, kaže se u izvješću Ustavnog suda, na snazi će biti samo članci koji uređuju Centar za posebno skrbništvo i članak koji obvezuje Ministarstvo socijalne politike i mladih da do 28. rujna osnuje Centar za posebno skrbništvo. Ostalih 553 članka i tri stavka stupit će na snagu 1. rujna. Ustavni sud zaključuje da je isključivanje 98,4 posto odredaba od pravnog osnaženja izravno suprotno stupanju na snagu Obiteljskog zakona 28. lipnja 2014.

U svom izvješću Hrvatskom saboru, Ustavni sud kaže i kako je 'dužan primijetiti da su prigovori svih predlagatelja o prekratkim rokovima prilagodbe na novi zakonski režim vrlo ozbiljni. Takvo je i zapažanje predlagatelja o uređenju instituta obiteljske medijacije od 1. rujna 2014. do 1. siječnja 2015.' Sud najavljuje da će se prigovorima predlagatelja baviti naknadno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene