Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo u Saboru

Milinković 'Nakon vašeg tumačenja osjećam da su mi oba oka zatvorena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravlja o Konačnom prijedlogu obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom.

13:32 Nakon što je Ingrid Antičević Marinović rekla da se mnoga pitanja koja su danas zastupnici postavili o zakonu, nalaze upravo u zakonu samo ga treba znati iščitati, zastupnik Stjepan Milinković rekao je: 'Poslije vašeg tumačenja osjećam se kao da me netko šakom udario i da su mi zatvorena oba oka.'

Pročitajte i ovo Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu" Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV "slijede populističke floskule" Ivana Petrović o potezu predsjednika Milanovića: "Situacija je ozbiljna, ali nije ultimativna, on oporbi daje pozornicu"

13:25 'Roditelji nemaju pravo učiti djecu mržnji ili govoriti protiv drugog roditelja. Prije se govorilo o roditeljskom pravu, a danas o roditeljskoj dužnosti, a o pravima djece', rekla je Antičević Marinović.

12:36 'Predlažemo Vladi da zajedno pokušamo pronaći konsenzus. Ne možemo podržati ovakav prijedlog', rekao je Josip Salapić iz HDSSB-a.

11:56 Pupovac je odgovorio da se nije osvrtao ni na koju posebnu crkvu već na tradicijsko shvaćanje braka koje nema budućnosti. 'Brak je ozbiljno narušena društvena institucija, a jedan od pravaca iz kojeg se narušava je taj o kojem vi pokušavate govoriti', odgovorio je Marasoviću.

11:53 'Nije to dobro s vaše strane. Zašto dirate u kriterije Katoličke crkve? Ne sviđa mi se što ste javno krenuli na vrijednosti Katoličke crkve', rekao je Dujomir Marasović zastupniku Pupovcu.

11:51 'Onima koji obitelj ne smatraju društvenom jedinkom, nego izrazom božje volje ili crkvene obaveze, htio bih kazati da jako doprinose razaranju obitelji kao društvene zajednice', rekao je Pupovac.

'Naši zakoni ne rade razliku između svjetovnih i crkvenih brakova. Treba razmišljati o tome kako da se prava izvanbračnih partnera ne budu manja od bračnih', kaže Pupovac.

11:39 Milorad Pupovac kritizirao je vladajuće rekavši neka kažu ako se misle oglušiti na prijedloge iz saborskih klupa. 'Pitane bračne medijacije nije popravak zuba', rekao je Pupovac o prijedlozima iz obiteljskog zakona.

11:33 Dujomir Marasović, osvrnuo se na posvajanje djece u obiteljima izvanbračnih partnera, pitavši zastupnicu Jadranku Kosor, gdje bi išlo posvojeno dijete koje živi s ljudima u izvanbračnoj zajednici, kada se oni raziđu.

'Davno sam rekla da kolegi Marasoviću neću replicirati', rekla je Kosor, istaknuvši da je djetetu uvijek bolje u obitelji nego u domu, pa bi se u skladu s tim trebalo razmisliti i o dopuštanju izvanbračnim partnerima da zajedno posvoje dijete.

11:04 Oporbeni zastupnici smatraju kao je rok za početak provedbe zakona prekratak. 'Ovo štivo je predugačko, nemoguće ga je apsorbirati, pa makar i do rujna', rekla je Sunčana Glavak iz HDZ-a.

10:45 'Ovim se prijedlogom potiče raspad obiteljskih zajednica', rekao je zastupnik HDZ-a Ante Babić.

10:31 - 'S mojim se argumentima nitko ne može ne složiti', rekao je Reiner zahvalivši Vesni škare Ožbolt na slaganju s njegovim primjedbama prijedlogu obiteljskog zakona.

10:28 - 'Čudi me ton kojim mi se obraćate', rekoa je Reiner kolegici Antičević Marinović

10:27 - Nakon izlaganja zastupnika Željka Reinera iz HDZ-a, zastupnica Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla mu je da joj se čini da mu je netko drugi pisao govor. 'Vi prijedlog niste ni pročitali. Rekli ste niz netočnih informacija', kaže Antičević Marinović.

9:30 - Između dva saborska čitanja u prijedlog je uvršteno da se kod ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi pojačavaju mehanizmi kad se donosi odluka da roditeljsku skrb obavlja samo jedan roditelj.

Linić krenuo u žestoki obračun s Milanovićem!

Sporiš: Sustavno unaprijediti obiteljsko pravnu zaštitu djece

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš kazala je danas kako stanje obiteljsko-pravne zaštite djece i odraslih članova obitelji pod skrbništvom u Hrvatskoj nije zadovoljavajuće te da će se novim Obiteljskim zakonom ono sustavno unaprijediti.

'Donošenje novog Obiteljskog zakona rezultat je potrebe za rješavanjem niza problema posebno u odnosu na zaštitu djece od manipulacije tijekom i nakon razvoda braka roditelja.', kazala je Sporiš predstavljajući taj zakon koji je u drugom čitanju u Hrvatskom saboru.

Jedan od ciljeva donošenja tog zakona je, kaže, i prilagodba instituta razvoda braka načelu sporazumijevanja i premještanju odgovornosti za uređenje obiteljskih odnosa sa sudova i centara za socijalnu skrb na roditelje.

'Stoga se uvode novi oblici izvansudske pomoći u rješavanju konfliktnih obiteljskih odnosa uvođenjem instituta obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije', kaže Sporiš.

Obvezno savjetovanje je, pojašnjava, postupak kroz koji se bračnim drugovima pruža sustavna stručna pomoć prije formalnog pokretanja sudskih postupaka kako bi se potrebe djece i roditelja najprije sporazumno definirale u obliku plana o roditeljskoj skrbi izvan sudskog postupka, a potom u sudskom postupku provjerile i dobile snagu ovršne isprave.

'Cilj provođenja obiteljske medijacije je postizanje dogovora među roditeljima o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, uz pomoć posebno educiranih obiteljskih medijatora izvan sudskog postupka', ističe zamjenica ministrice socijalne politike i mladih.

Zakon, kaže, redefinira koncept skrbničke zaštite u pogledu opsega lišenja poslovne sposobnosti, napušta se postojeći institut roditeljske skrbi nakon punoljetnosti jer je, drže u nadležnom ministarstvu, sa stajališta suvremenih shvaćanja zaštite ljudskih prava odraslih osoba s invaliditetom, potpuno neprihvatljivo tretirati odrasle osobe s invaliditetom kao djecu.

Propisuje se, kaže Sporiš, i obveza djelomičnog lišenja poslovne sposobnosti kao pravilo i to samo u dijelovima u kojima je to doista potrebno za zaštitu prava štićenika, a institut potpunog lišenja poslovne sposobnosti u potpunosti se napušta.

Saborskom zastupniku HDZ-a Željku Reineru nije jasno zašto se nije išlo na izmjene postojećeg zakona koji, tvrdi, ima bolja rješenja za niz stvari.

'Naglasak je trebao staviti na bračno savjetovanje prije razvoja braka kao preventivnu mjeru', rekao je Reiner zamjerivši kako se zakonom uopće ne radi na očuvanju bračne zajednice.

'Nije nam bio primarni cilj zaštita braka nego zaštita djece', odgovorila mu je Sporiš. (Hina /I.D.)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene