Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Treba li Hrvatska strahovati od oluja kakve su poharale Europu? Meteorolog otkriva i kako nastaje žuta kiša

Aktualno Galerija Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Galerija 1/4 >>
Snažno olujno nevrijeme protutnjalo je u četvrtak dijelovima Europe. U Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Italiji život je izgubilo najmanje 13 osoba. Deseci su ozlijeđeni. Građani se pozivaju na oprez. U petak navečer očekuju se nova grmljavinska nevremena, praćena obilnom kišom i tučom.

Snažno nevrijeme od četvrtka hara dijelovima Italije nakon što se zemlja danima borila s toplinskim valom.  

Vjetrovi koji su puhali brzinom od 140 kilometara na sat, izazvali su veliku štetu. U Toscani su život izgubile dvije osobe. Na obje su pala stabla. Četiri su ozlijeđene kada se stablo srušilo na kamp.

Turisti su bili žrtve i na francuskoj Korzici. Petero ih je poginulo, a dvadesetak ozlijeđeno. Neki se bore za život. Glavni krivac su stabla nošena vjetrovima, koji su na mahove puhali brzinom i do 225 kilometara na sat.

Oluja je iznenadila i Slovence. Došla je nekoliko sati prije nego što se očekivalo, praćena vjetrovima bržim od sto kilometara na sat. Nekoliko je osoba ozlijeđeno.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić naglašava da se visinska ciklona koji je donijela ovaj događaj polako približava i nama, no očekuje da možda neće biti tako jake pojave. "Očekuju nas veće količine oborina, grmljavinske nepogode, pogotovo na području istočne Hrvatske gdje je zagrijanije", kaže. 

"Atmosfera je nakrcana energijom, tlo je vrlo toplo. Zbog visoke energije i kapacitet upijanja vodene pare je veći, a vodena para je u stvari gorivo za grmljavinske oblake. Oni sada prelaze deset kilometara, vidjeli smo danas na radarskoj slici da prelaze od Italije prema Istri. U naletima kreću prema nama", rekao je meteorolog te dodao kako se to očekuje već tijekom noći i jutra, ali sudeći prema prognostičkim kartama, intenzivnije tijekom poslijepodneva, kad je i aktivnost sunca veća.

Žuta kiša je, kako je naglasio Ivan Čačić, uobičajena pojava.

"Upravo na prednjoj strani ove visinske ciklone prema nama je cijeli transport saharskog pijeska koji su zapravo jezgrice na kojima se nakupljena vodena para i kapljice kiše, pa rezultat vidimo i ovdje.
Žute kiše ima i u hladnom dijelu godine – tada je žuti snijeg", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Upozorenje za grmljavinske pljuskove stradalo dvoje djece Snažno nevrijeme poharalo susjedne zemlje, najmanje 13 mrtvih. Izdano upozorenje za Jadran: ''Mogući tornado''

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Francuskoj - 1 Poginulo najmanje 13 osoba VELIKA GALERIJA Apokaliptični prizori nakon nevremena u Europi: Iščupana stabla, razneseni krovovi, uništeni automobili...

Ono što je možda vezano za klimatske promjene, sada je puno izraženiji prijenos energije i strujanje od juga prema sjeveru i jači su vjetrovi, tako da je za očekivati da će te žute kiše biti više.

Više kiše u u nedjelju će biti u istočnoj Hrvatskoj, a u ponedjeljak u središnjoj Hrvatskoj.

Svakako, kiša će ublažiti sušu, a Ivan Čačič istaknuo je i da  je tlo tvrdo i kruto, pa može doći do bujičnih poplava.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene