Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I o provalama

Frljić o Karamarku: 'Znamo da ima problema s javnim suočavanjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oliver Frljić je na konferenciji za novinare podsjetio da ga je prošloga kolovoza od fizičkog napada čuvala policija.

Intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i kazališni redatelj Oliver Frljić, komentirajući nedavne provale u svoj i stan svoje djevojke, rekao je kako nije iznenađen te kako se radi o jačanju prijetnji koje je i do sad primao zbog svojih stavova.

Pročitajte i ovo Klaun, ilustracija Kod Velike Gorice Maškare pokušale provaliti u kuću u kojoj je bilo samo dijete, susjed ih uspio otjerati Ilustracija Govorio da će ozlijediti ljude Muškarac naoružan samostrelom prijetio građanima Londona: Pokušao provaliti u stan, policija ga ubila

Frljić je na konferenciji za novinare, koju je u subotu organizirala Antifašistička liga, podsjetio da ga je prošloga kolovoza od fizičkog napada čuvala policija, što su tada osudili samo predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a ne i SDP, ni HDZ, niti predsjednica Republike, te ih je pozvao da se očituju.

Živimo u zemlji u kojoj je HDZ-ov glanvi tajnik Milijan Brkić poručio onima, koji se u Hrvatskoj ne osjećaju sigurno, neka idu tamo gdje će se osjećati sigurno. Takva politika se hrani strahom i stvaranjem unutarnjeg neprijatelja i svi koji joj se suprostave će to osjetiti, smatra Frljić i upozorio da ni oporba na to primjereno ne reagira.

"Predsjednik HDZ-a rekao je da sam dobar vicmaher, a loš intendant, no koliko mi je poznato, on nije bio u riječkom HNK-u, iako smo ga pozivali, no znamo da ima problema s javnim suočavanjem", kazao je Frljić. "Provale u u stanove valjda dokazuju koliko sam loš kazališni redatelj," dodao je.

Odgovarajući na novinarski upit rekao kako se nije bojao dok su prijetnje bile upućene samo njemu, ali mu teže padaju kad se šire na njegove najimlije.

Upitan o provalama, Frljić je rekao kako su obje izvedene po istom obrascu, obijena brava i razbacane stvari. Također je rekao kako ga je prije dva tjedna jedan prolaznik pljunuo ispred riječkog HNK, da je jednom bio i fizički napadnut na istom mjestu, da je primio prijeteće pismo s ilustracijom svoje dekapitacije, te dojavu o postavljenoj bombi u HNK. Koliko zna, nitko nije procesuiran zbog tih prijetnji i napada, a nevjerojatne su mu tvrdnje kako je sam sebi provalio u stan.

Frljić je rekao kako očekuje da kulturnjačka javnost "odlučnije krene u bojkotiranje i suprotstavljanje fašizaciji kulture s obzirom na povijest aktualnog ministra kulture".
Ocijenio je kako je sve što se dosad događalo samo ojačalo poziciju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Ustvrdio je kako je zamjenica ministra i Frljićeva prethodnica Ana Lederer sama sebi isplaćivala honorare za poslove za koje postoje zaposlenici, a sada bi, istaknuo je, trebala suodlučivati o raspodjeli sredstava Ministarstva.

Predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić drži kako su prijetnje Frljiću eskalirale provalom u stanove i da bi to, ako se ne pronađu provalnici, moglo pojačati osjećaj nesigurnosti. Rekao je kako ne može vjerovati da je hrvatska politika, takvim porukama, pala na grane mafijaške organizacije. "Vjerujem da su svjesni što znači bacanje takve fetve i kakve posljedice može imati. Ne želimo da itko mora otići iz Hrvatske nego da se svi u njoj osjećaju sigurno", rekao je Pusić.
Podsjetio na riječi, iz predizborne kampanje, predsjednika HDZ-a, sada prvog potpredsjednika Vlade, kako riječki HNK zbog Frljića nije ni hrvatsko ni narodno kazalište i da će se to promijeniti kada HDZ dođe na vlast. Spomenuo je pritom nedavnu pljačku banke koju je počinio hrvatski branitelj u invalidskim kolicima, što ga je, kazao je, podsjetilo na strip o Alanu Fordu, a slikao se s HDZ-ovim predsjednikom i sudjelovao u braniteljskim prosvjedima.

Predsjednica Dokumente Vesna Teršelič
izrazivši potporu Frljiću upozorila je na kršenje Ustavom zajamčenih prava i sloboda te Opće deklaracije o ljudskim pravima i pozvala predsjendicu Republike i predsjednika Vlade da primjereno reagiraju na napade na Olivera Frljića i na govor mržnje.

Po njezinim riječima, još uvijek živimo u sjeni nedovršenih ratova, Drugog svjetskog i Domovinskog rata i potrebno je kritičko presitpitivanje. Potreban je pluralizam mišljenja, a Frljićev pristup je kritična refleksija onoga što se događalo.

Ministar Hasanbegović: Treba prestati besmislicama opterećivati društvo

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je u subotu, nakon konferencije za novinare intendanta riječkog HNK Olivera Frljića, da bi svi u javnom govoru, posebice oni koji vode državne kulturne ustanove, trebali imati odgovornost prema javnosti i prestati besmislicama opterećivati društvo.

Hasanbegović je u subotu u Osijeku, na novinarski upit da komentira Frljićev poziv da se "odlučnije krene u bojkotiranje i suprotstavljanje fašizaciji kulture", rekao da je riječ o „propagandnim besmislicama koje uopće nije vrijedno komentirati“.

"Ipak, reći ću, Ministarstvo kulture je predano cjelini hrvatske kulture, ne postoji lijeva i desna kultura, postoji samo ono vrijedno, što će ministarstvo znati prepoznati. Mislim da bi svi u javnom govoru, posebice oni koji vode državne kulturne ustanove, trebali paziti što govore i imati jednu vrstu odgovornosti prema javnosti te prestati različitim besmislicama opterećivati društvo“, poručio je ministar Hasanbegović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene