Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olimpijske medalje ne stižu samo iz Pekinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olimpijske medalje u Hrvatsku nisu donijeli samo naši sportaši - s informatičke Olimpijade u Egiptu hrvatski gimnazijalci donijeli su čak četiri medalje, među njima i jednu zlatnu. Učenici zagrebačke pete gimnazije u zračnoj luci Pleso dočekani su kao pravi olimpijci.

Veliki doček za pobjedničku četvorku - oni su učenici zagrebačke V. gimnazije, ali njihov 'sport' je informatika. Hrvatske boje branili su i obranili u Kairu, na informatičkoj olimpijadi. Ni jedan bez medalje - zlato, srebro i dvije bronce. Maturantu Goranu ovo je drugo zlato. Bio je iznenađen dočekom. 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Slika nije dostupna Olimpijada u Rusiji USPJEH MALDIH INFORMATIČARA Iz Rusije se vraćaju sa srebrom i dvije bronce

- Ja sam mislio Blanka Vlašić dolazi tu, zbilja hvala vam na svemu. Evo sretni smo, polučili smo veliki uspjeh, nadam se da će dogodine biti još bolje. Ja još imam jednu godinu, držite mi fige, kaže 'zlatni' Goran Žužić 

Doći do medalje nije bilo lako. Višegodišnje pripreme i velika konkurencija 80-ak zemalja, primjerice Amerikanci, Kinezi, Rusi. U pet sati testiranja trebalo je odgovoriti na svakavka teška pitanja.

- Ako bi vam netko rekao gdje u gradu se nalaze kuće, zgrade, koliko antena televizijskih smijete postaviti, onda bi zadatak bio da ih vi postavite tako da što više kuća bude obuhvaćeno što boljim signalom, kaže vlasnik srebra Ivo Sluganović. 

Mlade informatičare dočekali su i tamburaši. No, da nadareni dečki ne pobjegnu iz Hrvatske, trebat će im više od tamburaša. Ministarstvo znanosti i Grad Zagreb obećavaju nagrade, barem stipendije. Poslovne ponude još ne stižu, ali polako, za sada su medalje sasvim dovoljne.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene