Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Okupljanje šestorke teško zamislivo i nepotrebno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je teško zamislivim ocijenio ponovno okupljanje šest stranaka koje su dobile izbore 3. siječnja 2000., rekavši da je o mogućim koalicijama za državne izbore iduće godine još prerano govoriti.

- Okupljanje svih (šestorke) bit će teško zamislivo, a nije ni potrebno. 

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

- Želimo se boriti za program, a ne protiv stranke na vlasti, izjavio je Račan nakon sjednice SDP-ovog Glavnog odbora.

Naglasio je da SDP na iduće izbore ide pobijediti kao stranka, te da u stranci vjeruju kako će, s obzirom na izborni rezultat, moći surađivati u formiranju vlasti sa strankama koje su SDP-ovi potencijalni partneri.

- Stvaranje koalicija danas nije na dnevnom redu. To će biti sutra, kada dođu izbori, a do tada možemo govoriti o suradnji, rekao je Račan, dodavši da SDP "nikoga ne želi potezati za rukav".

- Mi nikoga ne svojatamo, jer će stranke znati same najbolje odlučiti što im je u interesu, kazao je.

Zamoljen za komentar izjave premijera i čelnika HDZ-a Ive Sanadera u današnjem tisku da će HDZ nakon izbora sastaviti snažnu koalicijsku vladu, Račan je rekao kako teško može zamisliti koalicijsku vladu na čelu s HDZ-om.

- Teško mogu zamisliti koalicijsku vladu koja se zasniva na
autokratskom i kancelarskom sustavu te sveopćoj poslušnosti članova vlade jednom čovjeku. Oni koji pod tim Sanaderovim uvjetima pristaju na koalicijsku vladu to moraju objasniti svojim biračima, kazao je.

HDZ, dodao je Račan, i danas ima "navodnu koalicijsku vladu", ali riječ je, kaže, o manjinskoj vladi koju podupire manji broj stranaka, "koje je HDZ, ne znam čime, privolio". "One koje oni (HDZ) kupe ne mogu zadržati svoj identitet", kazao je.

Glavni odbor je danas osnovao SDP-ov Savjet za branitelje i
Domovinski rat na čelu sa stožernim brigadirom Antom Kotromanovićem.

Odgovarajući na novinarska pitanja kako je došlo do takve suradnje, budući da je Kotromanović još prije nekoliko godina u javnim istupima, poput onog na splitskoj rivi, govorio protiv SDP-a i bivše vlade, i Račan i Kotromanović kazali su da su te stvari iza njih, da svaki čovjek ima pravo promijeniti mišljenje, te da im je obojici cilj zaštititi dignitet branitelja i Domovinskog rata.

Račan je naglasio da je Kotromanović pošteno i časno sudjelovao u ratu, da je imao političke stavove s kojima se SDP nije slagao, ali da ih je u međuvremenu promijenio te "došao u sukob s onima koji su mislili da mogu manipulirati braniteljima i Domovinskim ratom".

- Na tom smo putu i odlučili zajedno djelovati, rekao je Račan.
Kotromanović je izjavio da mu je čast i obveza sudjelovati u radu Savjeta, te da raniji sukobi u političkom mišljenju nisu zapreka suradnji na dobrobit branitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene