Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj INA-MOL

Revizija arbitražne odluke bit će skup posao, a stručnjak otkriva kolike su šanse Hrvatskoj

Vlada je donijela odluku da zastaje s odlukom o otkupu dionica Ine. Kreće se u reviziju ugovora i potencijalno u novu arbitražu. Odvjetnik Toni Nogolica, član Komisije za arbitražu, rekao je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da su pravne mogućnosti hrvatske Vlade u novoj reviziji dosta ograničene.

Pet godina nakon što je najavio da će Vlada Inu vratiti u vlasništvo Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade rekao da se zastaje s procesom otkupa dionica Ine.

"Zadužit ćemo Ministarstvo gospodarstva da pokrene reviziju protiv arbitražne odluke UNCITRAL-a, i to pred švicarskim saveznim vrhovnim sudom, te da se nastave sve aktivnosti pred međunarodnim centrima za rješavanje investicijskih sporova", rekao je premijer.

Odluku je komentirao i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

"Vrhovni sud RH potvrdio je presudu protiv osumnjičenika za korupciju, gospode Sanadera i Hernadija. U tom kontekstu držimo da je naša pravna pozicija, znatno bolja nego 2016. godine", rekao je ministar.

Toni Nogolica o arbitraži i reviziji

Hrvatska će idući mjesec poslati zahtjev za revizijom, a odgovor od suda očekuje se do kraja iduće godine. O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala s odvjetnikom Tonijem Nogolicom, članom Komisije za arbitražu. 

Je li presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju u slučaju INA-MOL dovoljno dobar argument hrvatskoj Vladi za reviziju arbitraže u Švicarskoj?

Vrhovni sud Švicarske nije obvezan slijediti doslovno odluke Vrhovnog suda RH. Tako da će nova presuda biti eventualno jedna od okolnosti koju će Vrhovni sud morati sagledati da bi donio odluku je li zahtjev za reviziju osnovan ili nije.

Je li ovakva presuda hrvatskog Vrhovnog suda jedan od razloga za reviziju pred švicarskom arbitražom?

Razlozi za reviziju po švicarskom zakonu su dosta ograničeni. Odnosno, oni su zamišljeni kako bi očuvali nekako legitimitet švicarskog pravnog sustava i oni su rezervirani za one najuže, strože povrede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Grmljavina i jak udar" VIDEO Trenuci užasa: Nadzorne kamere zabilježile potres na Banovini

Rijetke su to situacije. Je li tako?

Tako je.

Kolike su onda šanse Hrvatskoj?

Nezahvalno je govoriti o šansama, u originalnom postupku koji je vođen po UNCITRAL-ovim arbitražnim pravilima navodi hrvatske strane o korupciji su bili itekako naširoko izneseni. I sad će to u biti ovisiti o tome ispravlja li odluka Vrhovnog suda ono što nije bilo dobro u prvotnom postupku.

Što ako ne prođe ova revizija?

Ukoliko revizija ne prođe, ja bih rekao da je to zadnje što je preostalo nezadovoljnoj strani u ovom slučaju.

Hrvatska, dakle, nema druge mogućnosti?

Nema druge mogućnosti. Mogućnosti protiv arbitražnih pravorijeka su izrazito, kako sam već rekao, uski u svojoj prirodi. Znači, jedna od glavnih odlika je da je odluka konačna.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini - 5 Što se to svijetu događa? VIDEO Pogledajte kako kažnjavaju kršitelje mjera: "Ljudi poput njih to zaslužuju. Što ako donesu virus?"

Što ako revizija se prihvati?

Ukoliko se revizija prihvati, tada će Vrhovni sud Švicarske ili sam odlučiti o pojedinim zahtjevima ili će vratiti nazad predmet na ponovno odlučivanje vijeću koje o njemu odlučuje.

Dakle, ovo je jedina pravna mogućnost hrvatskoj Vladi, unatoč presudi Vrhovnog suda Sanaderu i Hernadiju?

Da oprezno kažem, uz ogradu da nisam upućen u arbitražni spis, rekao bih da su mogućnosti itekako ograničene u startu, a ovo je jedna od njih.

Je li ova revizija skup posao?

Svakako da ona zahtijeva angažman velikog tima pravnih stručnjaka. Tako da jeftin svakako nije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene