U središtu odnosa s jednim od aktera iz afere Janaf našao se i predsjednik Zoran Milanović. Priznao je susret s Draganom Kovačevićem. Oporba traži da pojasni detalje, a blagonaklono na to ne gledaju ni u SDP-u.


Sa šefom Janafove Uprave predsjednik Zoran Milanović našao se u jednom zagrebačkom restoranu, podalje od televizijskih kamera. Na dan kad je afera buknula, a istražitelji banuli na vrata glavnih aktera, Zoran Milanović bio je suzdržan.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o ručku Plenkovića i Macrona: "Meni je neugodno što ga je ugostio u hotelu. Jesu bile animir dame možda dolje?" Milanović na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske Milanović o aferi Janaf: "Hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?

Dva dana kasnije otkrio je da se sreo s Draganom Kovačevićem, ali ne i na čiju inicijativu.

"Bili smo nedavno, prije par mjeseci, na ručku. I što ja znam, kad to vidiš ispada da je praćen jako dugo, da je praćen bio i kada mu je, navodno, ovaj drugi davao dva milijuna kuna. Zašto ih onda zajedno nisu uhapsili sve? Tu završava svaka istraga, imaš corpus delicti, imaš sve", rekao je prije dva dana Milanović dok je bio u posjetu Moslavini.

Šute u Uredu predsjednika

Predsjednik iz Moslavine kritizira tijek tajne istrage, ali ne pojašnjava detalje svog odnosa s Kovačevićem, koji je mjesecima bio pod tajnim mjerama. O čemu su razgovarali i koliko često – u Uredu predsjednika danas bez riječi.

Ipak, ne šute u Mostu, pa ni u Milanovićevoj bivšoj stranci. "Na neki je način trebao biti upozoren da se ne dovede u situaciju da neposredno pred uhićenje bude na ručku ili večeri u nekom privatnom druženju s osobom koja za dva dana biva privedena i sumnjiči se za zloporabu položaja i koruptivne radnje", kaže Nikša Vukas, SDP-ov predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

SOA ga nije trebala obavijestiti o prisluškivanju

Da je u društvu prisluškivane osobe Milanović nije trebao znati, niti ga je SOA morala službeno obavijestiti, odgovara jedan od bivših savjetnika na Pantovčaku, Vlatko Cvrtila.

''On se sastao kao i sa svakim drugim građaninom, smatrajući da je sve u redu. Da znaju predsjednik ili premijer ili bilo koji političar detalje iz istrage i prema kome se primjenjuju mjere, to znači da bi živjeli u autoritarnom sustavu. Onda bi oni mogli utjecati na te istrage, a bit demokratskog poretka je da ne znaju i da ne mogu utjecati na te postupke'', poručuje Cvrtila.

Napominje da istražitelje ''u ovom slučaju treba interesirati ono što je predmet njihove istrage''.

''Imate dosta kolateralnih žrtava kada se primjenjuju mjere jer osoba koja je pod mjerama komunicira s raznim ljudima", kaže.

I bivša predsjednica bila pod povećalom

Pod povećalom je bila i komunikacija Kolinde Grabar-Kitarović s odbjeglim i osuđenim Zdravkom Mamićem. Pokrenula je smjenu u vrhu tajne službe, ali nikad do kraja pojasnila kako se Dragan Lozančić ogriješio o zakon.

"Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića apsolutno nema nikakve veze s nikakvih večerama, niti s kontaktima s gospodinom Mamićem. Da, on je mene mogao i morao prije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama'', govorila je tako prije tri godine bivša predsjednica.

Lozančićeva smjena aktualizirana je i u kampanji. Tada je tvrdila da se miješao u političke procese.

Bivši šef SOA-e danas je dio Milanovićeva savjetničkog tima, koji je svojoj prethodnici znao predbaciti s kim se druži.

"Neki su ljudi kao teflon, sve sklizne, a neki kao ljepljiva traka. Nažalost, imamo predsjednicu koja sustavno i nepogrešivo bira loše društvo. Hoćeš u Hrvatskoj, hoćeš u inozemstvu'', govorio je Milanović 2011. godine. Tada je kritizirao, a sada, osim priznanja da se susreo s Kovačevićem, predsjednik ne otkriva druge detalje. I preko svega prelazi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju