Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ženska mreža Hrvatske smatra da je zadarski odvjetnik Marko Marinović svojim istupima u medijima o Ani Magaš, koja mu je otkazala punomoć nakon što je za ubojstvo supruga osuđena na osam godina zatvora, prekršio kodeks Hrvatske odvjetničke komore (HOK) i bivšoj klijentici nanio nesagledivu štetu.


Mediji su posljednjih dana objavili nekoliko Marinovićevih izjava u kojima tvrdi da njegova bivša klijentica nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Kazao je i da njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju "nebi bilo povoljno".

Vezani članci Krešimir Škarica, odvjetnik Odvjetnik objasnio zašto majka djevojčice ipak nije optužena za teško ubojstvo te što će biti s optužbama koje se odnose na oca: "Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna" Veljko Miljević Mamićev odvjetnik o mogućem izvršenju kazne u BiH: ''Neće to baš ići tako kako je netko zamislio''

Njegove izjave objavljene su nakon napisa da je od obitelji bivše klijentice za obranu dobio 38 tisuća eura. Odvjetnik pak tvrdi da je prema ranijem dogovoru obranu naplatio 15 tisuća eura, dok bi prema tarifi trošak iznosio gotovo pola milijuna kuna.

"Povjerljivost odnosa klijent - odvjetnik je nešto na čemu se zasniva obrana u kojoj se, u slučaju Ane Magaš, odvjetnik Marko Marinović nije iskazao uspješnošću, a cijena koju je razrezao za svoj 'profesionalni trud' je bila ogromna", smatra Ženska mreža.

"Ne zanima nas što je potaklo Marka Marinovića na takav besprizoran i do sada nezabilježen istup u javnosti kojim je pored Ane Magaš nanio štetu i hrvatskom pravnom sustavu općenito. Bitno je da je neargumentirano i subjektivno govoreći o svojoj bivšoj klijentici prekršio sva pravila morala i odredbe Kodeksa odvjetničke etike", ističe Ženska mreža u današnjem priopćenju.

U rujnu ove godine Ana Magaš je na ponovljenom suđenju osuđena na osam godina zatvora. Zbog ubojstva supruga Lucijana, sredinom ožujka 2005. na prvom je suđenju dobila devet i pol godina zatvora, a Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i naradio ponavljanje suđenja pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Od prve presude taj je slučaj izazvao brojne reakcije u pravosudnim krugovima i ženskim udrugama, koje su tvrdile da je kazna previsoka te da je Ana Magaš godinama bila žrtva nasilnog supruga.